Tieslietu ministrs: šodien cilvēcei atgādinām par lielvalstu noziedzīgo tirgus darījumu (31)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šodien cilvēcei atgādinām par divu lielvalstu noziedzīgo tirgus darījumu pirms 75 gadiem un tā atblāzmu mūsdienās, Eiropas līmeņa totalitāro režīmu upuru atceres dienas konferencē «Molotova-Ribentropa pakts 75:atskaņas mūsdienās» teica tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Ministrs konferences atklāšanas uzrunā akcentēja, ka Latvija ir cietusi no diviem totalitāriem režīmiem - no komunisma un nacisma režīma, tādēļ «mums it īpaši jāmācās no pagātnes, sargājot šodienu un nākotni. Pasaulē zina par Hitlera nodarījumiem, bet mazāk vai vispār nezina par Staļina noziegumiem».

2008.gadā Bērziņš kā toreizējais tieslietu ministrs nāca klajā ar iniciatīvu, lai sabiedrība Eiropas Savienības līmenī nosodītu ne tikai nacisma, bet arī komunisma režīma pastrādātos noziegumus un pieminētu šo režīmu upurus. «Esmu gandarīts, ka tikām uzklausīti un guvām plašu atbalstu īpaši no Austrumeiropas valstīm,» piemiņas dienu Eiropā sākuma laiku atceras ministrs.

Eiropas Parlaments 2009.gadā pieņēma Deklarāciju, kas noteica 23.augustu – dienu, kad 1939.gadā tika noslēgts pretlikumīgais Molotova-Ribentropa pakts - kā piemiņas datumu visu totalitāro režīmu upuru piemiņai Eiropā.

Sākot ar 2011. gadu, Eiropā notiek šādi atceres dienas pasākumi. Pirmā atceres dienas organizēja Polija, tad Ungārija, pagājušogad Eiropas piemiņas dienas pasākumus organizēja mūsu kaimiņvalsts Lietuva.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu