Aptauja: 31% nelatviešu nejūt vajadzību pēc pilsonības (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas mazākumtautību iedzīvotāji, kuri nav Latvijas pilsoņi un kuri nevēlas iegūt pilsonību, uzskata, ka bez tās var iztikt, liecina pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti.

Pēc Valsts kancelejas pasūtījuma maijā veiktās aptaujas noskaidrojies, ka 31% Latvijas pilsonību nevēlas, jo bez tās var iztikt un nejūt vajadzību, 25% atzinuši, ka pilsonības iegūšanu apgrūtina vecums, bet 11% savas valodas zināšanas novērtējuši kā nepietiekamas, lai iegūtu pilsonību. Tikmēr 9% uzskata, ka pilsonību vajadzēja piešķirt automātiski.

Tie, kas plāno iegūt Latvijas pilsonību, vairākums norādījuši, ka to darīs, jo Latvija ir viņu dzimtene - tā uzskata 36% nelatviešu, kuriem nav pilsonības. Nedaudz mazāk - 25% līdz ar pilsonības iegūšanu saskata iespēju brīvām pārvietošanās iespējām, bet 19% tā ir svarīga, lai varētu piedalīties vēlēšanās.

Mazākumtautību iedzīvotāji aptaujāti arī par problēmām, kas, viņuprāt, valdībai būtu jārisina pirmkārt. Visvairāk bija tādu, kuri uzskata, ka starp galvenajiem jautājumiem ir sociālā aizsardzība, sociālā politika - tā uzskata 38% respondentu, 34% šķiet, ka svarīga ir bezdarba problēmas risināšana, 27% vēlas redzēt, ka valdība rīkojas, lai celtu dzīves līmeni. Savukārt 19% svarīga ir veselības aprūpes sistēmas sakārtošana, bet 18% kā galveno risināmo jautājumu minējuši ekonomikas attīstību.

Aptauja veikta šā gada maijā, aptaujājot 801 mazākumtautību pārstāvi Latvijā vecumā no 18 gadiem, no tiem aptuveni 40% bez Latvijas pilsonības.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu