KNAB vēl nekonstatē administratīvo resursu izmantošanu vēlēšanu aģitācijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagaidām nav konstatējis valsts amatpersonu administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā, pastāstīja KNAB pārstāve Laura Dūša. Reizē viņa norādīja, ka pašlaik birojs monitorē situāciju un pārbauda pieejamo informāciju.

KNAB vērš uzmanību, ka visām valsts amatpersonām, īpaši tām, kas vienlaikus ir arī Saeimas deputātu kandidāti, jāievēro administratīvo resursu izmantošanas ierobežojumi.

Par administratīvo resursu izmantošanu tiks uzskatīti gadījumi, kad valsts un pašvaldības institūciju un kapitālsabiedrības kustamu un nekustamu mantu nodod personai bezatlīdzības lietošanā vai par acīmredzami pazeminātu cenu, un šī manta tiek izmantota priekšvēlēšanu aģitācijai, izņemot likumā noteikto.

Tāpat par resursu izmantošanu uzskatīs to, ja valsts un pašvaldības institūciju un kapitālsabiedrības darbinieki papildus saviem tiešajiem amata pienākumiem vai nepildot tos darba laikā vai pēc tā, par valsts vai pašvaldības institūcijas vai kapitālsabiedrības maksātu atlīdzību veic darbības, kas nav saistītas ar tiešo amata pienākumu pildīšanu, bet ar partijas priekšvēlēšanu aģitāciju.

Nav pieļaujama arī valsts un pašvaldības institūcijas un kapitālsabiedrības savu resursu izmantošana pakalpojumu sniegšanai bez maksas vai par acīmredzami zemāku cenu aģitācijas veicējiem. Piemēram, datoru, kopētāju, skeneru, vai citu biroja tehnikas vai sakaru līdzekļu izmantošana, ja tā saistīta ar priekšvēlēšanu aģitāciju, kā arī jebkāda valsts un pašvaldības institūcijas vai kapitālsabiedrības darbinieku iesaiste darbībās, kam nav saistības ar attiecīgās institūcijas veicamajiem uzdevumiem, bet ar kurām tiks nodrošināta tieša vai pastarpināta līdzdalība partijas vai tās deputāta kandidāta reklamēšanā vai, ja šo personu darbība tiks izmantota priekšvēlēšanu aģitācijā.

Par administratīvo resursu prettiesisku izmantošanu tiks uzskatīta situācija, ja vēlēšanu dienā, kā arī 30 dienas pirms vēlēšanām jebkura valsts un pašvaldības institūcijas un kapitālsabiedrības izdotajā preses izdevumā tiks ievietota intervija ar deputātu kandidātiem, partijas izvirzītajiem kandidātiem Ministru prezidenta vai ministra amatam, kā arī ievietots tāds raksts, kurā norādīts, ka tajos pieminētā persona ir deputāta kandidāts, partijas premjera vai ministra kandidāts.

Likumā nav atļauta arī situācija, ja 30 dienu laikā pirms vēlēšanās tiks veikta valsts un pašvaldības institūciju un kapitālsabiedrību jebkura reklamēšana par samaksu no institūciju finanšu līdzekļiem, ja attiecīgā reklāma saturiski būs saistīta ar deputāta, Ministru prezidenta, ministra kandidātu vai ar partiju saistītas personas vai darbības atspoguļojumu.

12.Saeimas vēlēšanas notiks 4.oktobrī, un tajās piedalīsies 13 partijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu