14 gadu laikā studēt uz Krieviju devušies gandrīz 1000 cilvēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kopš 2001.gada tiesības studēt kādā no Krievijas augstskolām ieguvuši 995 cilvēki, liecina Krievijas vēstniecības Latvijā informācija.

Visvairāk pirmkursnieku uz Krieviju devās 2010. un 2011.gadā, kad iespēju tur studēt izcīnīja attiecīgi 133 un 130 cilvēki. 2012.gadā studiju vietas Krievijā ieguva 102, bet 2013.gadā - 100 cilvēki.

Šogad organizācija «Rossotrudnichestvo» kopā ar Krievijas Izglītības un zinātnes ministriju Latvijai piešķīra 86 budžeta vietas universitātēs, kuras savos pieteikumos norādīja paši vidusskolu absolventi.

Kā skaidroja vēstniecībā, kopš 2012.gada vairākām augstākās izglītības iestādēm tika dotas tiesības studijām par valsts līdzekļiem uzņemt ārzemēs dzīvojošos tautiešus un cittautiešus, tāpēc ir samazināts valsts programmas piešķirto budžeta vietu skaits. Tomēr ir pieaudzis to vidusskolas beidzēju skaits, kas devušies uz studijām kādā no Krievijas augstskolām pa taisno.

Studentus no Latvijas gaidīs vairāk nekā 25 augstākās izglītības iestādes, tostarp Imanuela Kanta vārdā nosauktā Baltijas Federālā universitāte, Sanktpēterburgas Valsts universitāte, Krievijas Federācijas valdības pārraudzītā Finanšu akadēmija, Krievijas Tautu sadraudzības universitāte, Makārova vārdā nosauktā Valsts jūras akadēmija.

Šogad pretendentu atlases komisija saņēma 125 pieteikumus no talantīgiem skolēniem no Rīgas, Daugavpils, Rēzeknes, Jelgavas un citām pilsētām. Konkurss dažās specialitātēs bija aptuveni četri cilvēki uz vienu studiju vietu.

Vispopulārākās specialitātes šogad ir jurisprudence, menedžments, ekonomika un žurnālistika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu