KM prioritāte - kultūras darbinieku atalgojuma palielināšana (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kultūras ministrijas (KM) prioritāte nākamā gada jaunajās politikas iniciatīvās būs kultūras darbinieku atalgojuma palielināšana. Šim mērķim paredzēti 2 899 645 eiro, bet kopējā summa, ko KM prasa nākamā gada iniciatīvām, ir vairāk nekā 34 miljoni eiro.

KM vēlas izlīdzināt visu koncertorganizāciju kora mākslinieku un orķestra mūziķu atalgojumu, kā arī teātru tehnisko darbinieku un pārējā personāla darbinieku atalgojumu KM institūcijās kopumā. Piemēram, muzeju speciālistu atalgojumu mēnesī plānots palielināt līdz 90% no vidējā sabiedriskajā sektorā strādājošo atalgojuma mēnesī. Pārējam muzeju personālam šī likme varētu būt 60%, skolu speciālistiem - 90% un attiecīgi pārējam skolu personālam - 60%.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) jau vairākkārt uzsvērusi nepieciešamību paaugstināt kultūras darbinieku atalgojumu, lai Latvijas kultūras darbinieki nedotos strādāt uz ārzemēm. Jau ziņots, ka šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» viņa teica, ka galvenais, viņasprāt, ir nodrošināt cilvēkiem konkurētspējīgu atalgojumu. Ministrija ir identificējusi kritiskās grupas, kur atalgojums ir mazāk konkurētspējīgs. Tie esot mūziķi un pārējie skatuves mākslinieki, muzeju darbinieki un izglītības iestāžu darbinieki.

Jau ziņots, ka KM nākamā gada jaunajām politikas iniciatīvām no budžeta vēlas iegūt 34 140 725 eiro.

6 430 167 eiro no šīs summas KM nepieciešami administratīvās kapacitātes stiprināšanai, bet 27 710 558 eiro - jaunajām politikas iniciatīvām 2015.gadā, kurām tiek vērtēta atbilstība attīstības plānošanas dokumentiem.

Prioritāra KM ir Latvijas Republikas simtgades satura veidošana, kurai ministrija prasa 2 010 341 eiro. 3 522 941 eiro paredzēts sākto kultūras objektu atvēršanai un to satura radīšanai un 589 570 eiro - Raiņa un Aspazijas gada pasākumiem.

KM vēlas stiprināt arī nevalstisko organizāciju atbalsta sistēmu vienotai sabiedrībai, kam jaunajās politikas iniciatīvās tiek prasīts 1 102 000 eiro. Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) stratēģijas īstenošanai tiek prasīti 2 264 000 eiro. 5 564 584 eiro KM vēlas ieguldīt darba tirgum orientētā kultūrizglītībā. Latvijas kultūras atpazīstamībai pasaulē ministrija vēlas tērēt 1 296 651 eiro.

Jauno tehnoloģiju pielietošanai un digitalizācijai iniciatīvās tiek prasīti 2 945 022 eiro. Kultūras atmiņu institūciju satura pilnveidošanai KM vēlas 2 305 106 eiro, savukārt profesionālās mākslas piedāvājuma pilnveidošanai - 1 885 204 eiro. 4 150 516 eiro tiek prasīti jaunas infrastruktūras izveidei kultūras funkciju nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka jauno politikas iniciatīvu iesniegšanas termiņš bija 1.augusts.

Finanšu ministrija kopā ar Pārresoru koordinācijas centru izvērtēs iesniegtos materiālus un iesniegs tos izskatīšanai nākamajai valdībai, kas strādās pie 2015.gada budžeta projekta izstrādes.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu