Beidzot sapnis ir piepildījies! (32)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars Tenis/TVNET

Beidzot mūsu sapnis ir piepildījies! Šādus prieka vārdus portālam TVNET saka O. Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas direktores vietniece mākslas jomā Linda Dīriķe, izrādot svaigi remontētās skolas telpas. Dažas dienas pirms jaunā mācību gada skolā valda pamatīga kņada un rosība – visi cenšas strādāt, cik vien jaudas, lai 1.septembrī skola būtu gatava uzņemt skolēnus.

Lai gan celtniekiem darbs jāpabeidz līdz 30.augustam, vēl ceturtdien remontdarbi rit pilnā sparā. Elektriķi velk vadus, krāsotāji krāso, skolotāji tīra un mazgā. Rosība kā skudru pūznī. Lai visu pabeigtu līdz pirmajai skolas dienai, skolotāji gatavi strādāt arī sestdienu un svētdienu.

«Lai gan esam noguruši, visu iekārtojot un sagatavojot, esam ļoti, ļoti priecīgi,» skolotāja saka un pauž cerību, ka arī bērni būs sajūsmā par jauno veidolu ieguvušo skolu.

Izrādot skolu, Dīriķe un citi pedagogi priecājas par katru atjaunoto telpu, bet vislielākais gandarījums viņu balsīs jaušams, kad nonākam bēniņos, kas iepriekš bija tumši, netīri un baložu apdzīvoti, bet pēc remonta kļuvuši par gaišām un modernām mācību telpām.

Te iekārtotas ne tikai šūšanas un aušanas telpas, bet arī gleznošanas klases ar īstiem molbertiem. Skolotājiem prieks, ka

molberti izgatavoti Latvijā un smaržo pēc īsta koka.
Foto: Ingars Tenis/TVNET

Atjaunotas arī kokapstrādes un metālapstrādes telpas, kā arī mācību virtuve.

Skolā atrodas arī viena no netipiskākajām telpām Rīgā – smēde.

To plānots iedarbināt jau 1.septembrī.

Skolas ēkā, kas šoruden svinēs 111. dzimšanas dienu, izbūvēta arī mūsdienīga apkures sistēma. Vēl nesen skolu kurināja ar oglēm, kā tas bija senos laikos.

Skolā būs jauna izstāžu zāle, kurā notiks gan bērnu, gan profesionālu mākslinieku darbu izstādes. Tāpat skolēni jau nākamnedēļ varēs izmēģināt jauno sporta kompleksa piebūvi. 1200 kvadrātmetru sporta zālē paredzēti laukumi volejbolam, basketbolam, rokasbumbai, florbolam, badmintonam, tenisam. Sporta stundas notiks jaunuzceltajā hallē un sporta laukumā.

Foto: Ingars Tenis/TVNET

Stāstot par skolu, Dīriķe arī akcentē, ka paralēli vispārējai izglītībai O. Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolā var apgūt arī dažādas mākslas un amatus. Tāpat skola piedāvā plašu pulciņu klāstu. Lai arī dažkārt rodas diskusijas, vai skolēnu slodze līdz ar mākslas un amatu stundām nav pārāk liela, Dīriķe norāda, ka līdz ar augsto nodarbinātību un dienas piepildījumu bērniem nav laika domāt par dažādām neveselīgām atkarībām, piemēram, smēķēšanu un alkoholu. Bērniem, tāpat kā pieaugušajiem, esot tā –

jo vairāk brīva laika, jo vairāk muļķīgu domu.

Savukārt, ja diena ir piepildīta ar radošām un interesantām aktivitātēm, par muļķīgām nodarbēm nav laika domāt.

Skolā notiekošajiem ārpusstundu pasākumiem tiek piešķirta īpaša nozīme. Tajos tiek koptas Latvijas valsts un tautas tradīcijas, piemēram, Mārtiņdienas gadatirgus, Maizes svētki, Lāčplēša diena un 18.novembris.

Skolā akcentē arī bērnu fizisko sagatavotību un patriotisko audzināšanu. Te lieti noder sadarbība ar armiju un jaunsargiem. Piemēram, Lāčplēša diena un 18.novembris šajā skolā nav formāla un stīva diena, bet gan pilna interesantu notikumu. Katru gadu uz skolu atbrauc īsta armijas lauku virtuve. Tad visi ir sajūsmā par laukā vārīto griķu biezputru un tēju, kā arī pašu kurināto ugunskuru un sportiskām stafetēm.

Latviskuma simbolus un būtību skolēniem māca ne tikai vēstures un audzināšanas stundās, bet arī dažādos mākslas un amatu priekšmetos. Piemēram,

meitenes latvju rakstu zīmes iemācās adot, bet puikas – apstrādājot koku.
Foto: Ingars Tenis/TVNET

Turklāt visas mākslas un amatu nodarbības palīdz attīstīt bērnu radošo domāšanu, kas noder visā turpmākajā dzīvē.

Radošā domāšana vajadzīga gan ārstam, gan juristam.

Vienlaikus mājturības un kompozīcijas skolotāja Inguna Pavasare atzīst, ka mūsdienās atraisīt bērnos radošumu kļūst arvien sarežģītāk, jo daudzi ir pieraduši pie jaunajām tehnoloģijām un gatavām lietām.

Savukārt tie audzēkņi, kuri atvērušies radošumam un īpaši izkopuši savas prasmes kādā mākslas vai amatu jomā, piemēram, zīda apgleznošanā, ar to iemācījušies arī labi nopelnīt. Īpaši raksturīgi tas ir ārvalstīs dzīvojošajiem latviešiem, jo tur uz daudzām lietām, kas mums šķiet parastas, skatās kā uz lielu brīnumu.

Savukārt Dīriķe atgādina, ka nodarbības, kurās jādarbojas ar rokām un pirkstiem, attīsta bērnu smadzenes un domāšanas spējas. Daudz vecāku to zina un varbūt tieši tāpēc bērnus sūta uz keramikas un līdzīgām nodarbībām.

Foto: Ingars Tenis/TVNET

Apgūstot mākslas un amatu priekšmetus, novārtā netiek atstāti pamata priekšmeti, piemēram, matemātika vai latviešu valoda. To pierāda arī skolas audzēkņu un absolventu sasniegumi. Daudz absolventu iestājas ģimnāzijās un citās labās skolās. Dīriķe lepojas, ka viens no skolas beidzējiem, kas mācījās uz desmitniekiem, vēlāk kļuva par Āgenskalna Valsts ģimnāzijas labāko skolēnu.

Lai izdodas piepildīt sapņus!

Dodoties prom no skolas, kurā jaunajā mācību gadā mācīsies aptuveni 550 skolēnu, paliek prātā skolotāju vairākkārt pieminētā vajadzība pēc radošās domāšanas visās dzīves jomās. Tāpēc vēlam, lai jaunajā mācību gadā gan skolēniem un viņu vecākiem, gan skolotājiem un skolu vadībai izdodas saglabāt radošu un atvērtu skatu uz pasauli un tās piedāvātajām situācijām!

Lai mums visiem veiksmīgs jaunais mācību gads!

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu