Pērn ar prostatas vēzi Latvijā miruši 368 vīrieši; diagnosticēts - 910 cilvēkiem (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pērn Latvijā ar prostatas vēzi miruši 368 vīrieši, savukārt tas diagnosticēts 910 jauniem pacientiem, tostarp no tiem tikai 11% jeb 99 vīriešiem tas konstatēts agrīni - pirmajā stadijā, pavēstīja kampaņas «Pīļu skrējiens» koordinatore Sabīne Zālīte.

Lai gan pērn Latvijā pieauga agrīnā stadijā diagnosticēto prostatas un citu vēža formu gadījumu skaits, tomēr vēl arvien vairumā gadījumu vēzis tiek diagnosticēts novēloti, viņa norādīja.

Sēklinieku vēzis diagnosticēts 36 jauniem pacientiem, no kuriem tikai pusei vīriešu tas konstatēts pirmajā stadijā. Ar nieru vēzi miruši 105 vīrieši, ar urīnpūšļa vēzi – 164.

Lai samazinātu vīriešu mirstību ar ārstējamām vīriešu veselības kaitēm, Latvijas Urologu asociācija pērn sākusi kompleksu skaidrošanas darbu, taču asociācijas prezidents Egils Vjaters atzinis - lai gan ir pozitīva dinamika izmeklējumu un ārsta apmeklējumu jomā, daudzi vīrieši ārstēšanu nevar atļauties finansiāli, kā arī ārstu kapacitāte ir ierobežota.

Šogad Latvijas Urologu asociācija turpina aktivitātes, veicinot vīriešu atbildību par savu veselību un dzīvību un mudinot arī viņiem līdzās esošās sievietes pievērst uzmanību tam, vai vīrietim nav nepieciešams atbalsts un iedrošinājums veikt veselības pārbaudes.

Starptautiskajā Tēvu dienā 14.septembrī Latvijā notiks labdarības akcija «Pīļu skrējiens», kura rīkošanu atbalsta vīriešu organizācija «Round Table Latvia», virkne uzņēmumu un sabiedrībā zināmu cilvēku. Ziedotie līdzekļi tiks novirzīti Latvijas vīriešu informēšanai un izglītošanai, kā arī urologu pieejamības uzlabošanai Latvijas reģionos.

Latvijas Urologu asociācija atgādina, ka urologs jāapmeklē regulāri un jāveic analīzes, tostarp PSA jeb prostatas specifiskā antigēna līmeņa pārbaude asinīs no 50 gadu vecuma, bet, ja ģimenē kāds slimojis ar vēzi, pie ārsta jādodas jau agrāk - 45 gadu vecumā. Tas nepieciešams, jo izteikti simptomi ir tikai daļai saslimšanu. Savukārt simptomi, kas liecina, ka nekavējoties jādodas pie ārsta, ir sūdzības par urinācijas traucējumiem, asins piejaukums urīnam, nierakmeņi vai erekcijas problēmas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu