LIZDA: Jauna pedagogu atalgojuma modeļa ieviešanai nepieciešams papildus finansējums (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jaunu, godīgu un izglītības kvalitāti veicinošu pedagogu darba samaksas modeli no 2015./2016. mācību gada būs iespējams ieviest tikai tad, ja valdība piešķirs adekvātu papildus finansējumu, uzsver Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

Jauna modeļa ieviešana tikai ar esošo finansējumu krasi pasliktinātu pedagogu finansiālo situāciju

un nerisinātu samilzušās darba samaksas problēmas, it īpaši lielo atalgojuma diferenciāciju, norāda arodbiedrības pārstāvis Eduards Grigorjevs.

LIZDA ir iepazinusies ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) provizoriskajiem aprēķiniem iespējamajam pedagogu darba samaksas modelim – 36 darba stundu nedēļai – un neatbalsta IZM viedokli, ka ir iespējama arī pāreja uz 36 stundu darba nedēļu ar esošo finansējumu. Tādā gadījumā pedagogam par vienu darba stundu maksātu 4,19 eiro, lai arī jau šobrīd pedagogs saņem vidēji 5 eiro stundā.

Tāpat piedāvātajā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafikā IZM paredz paaugstinājumu vien par 0,50 eiro stundā ik gadu līdz 2019.gadā pedagogs saņemtu 7 eiro stundā.

LIZDA jau iepriekš ir paudusi gatavību atbalstīt pārdomātas un mērķtiecīgas reformas izglītībā un zinātnē, tostarp jauna finansēšanas modeļa izstrādē un ieviešanā. LIZDA turpinās līdzdarbosies IZM darba grupā, sniedzot priekšlikumus un pastāvot uz iepriekš izvirzītajām prasībām par apmaksātu 40 darba stundu nedēļas modeļa ieviešanu.

Darba grupas nākamā sanāksme plānota 8.septembrī, apspriežot piedāvātā darba samaksas modeļa aprēķinus un OECD pētījumu par vispārējās izglītības pedagogu darba samaksas sistēmas funkcionalitāti un tās pilnveidošanas iespējām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu