Speciālisti vērš uzmanību uz pasīvās smēķēšanas kaitīgumu (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki veselības nozares pārstāvji diskusijā, kas notiek Veselības ministrijā, piektdien vērsa uzmanību uz pasīvās smēķēšanas kaitīgumu.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecākā sabiedrības veselības analītiķe Daiga Grīnberga diskusijā atgādināja, ka vēl arvien, lai arī ir dažādi ierobežojumi, bieži vien tiek smēķēts, piemēram, darba vietās, kas rada veselības problēmas kolēģiem, kuri nesmēķē.

Tāpat joprojām aktuāla problēma ir smēķēšana ģimenē. Grīnberga atgādināja, ka bieži vien bērniem nav izvēles neelpot tabakas dūmus, jo vecāki izturas visai vieglprātīgi un smēķē telpās, kur uzturas bērns.

Viņa arī norādīja, ka smēķējošie vecāki rāda negatīvu piemēru savām atvasēm, kuras nākotnē varētu izvēlēties sākt smēķēt, jo tā dara vecāki.

Starptautiska pētījuma dati liecina, ka Latvijā 44,6% jeb teju puse skolēnu pēdējās nedēļas laikā savās mājās pakļauti pasīvajai smēķēšanai, savukārt 66,9% skolēnu uzskata, ka ir pakļauti pasīvai smēķēšanai sabiedriskās vietās.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) galvenā inspektore Madara Nelsone savukārt atgādināja, ka bērnu pakļaušana tabakas dūmiem arī ir vardarbība un pašlaik ar likumu ir aizliegta smēķēšana bērna klātbūtnē. Par šādu rīcību var piemērot administratīvo sodu.

Nelsone arī aicināja iedzīvotājus aktīvāk ziņot atbildīgajām iestādēm par gadījumiem, ka vecāki smēķē maza bērna klātbūtnē. Nelsone smēķēšanu bērna klātbūtnē pielīdzināja fiziskai vardarbībai.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu pneimonoloģe Renāte Snipe diskusijā uzsvēra - neskatoties uz brīdinājumiem un dažādām akcijām, daudzas jaunās māmiņas turpina smēķēt, kas, gadiem ejot, rada bērnam dažādas veselības problēmas. Viņa arī kritizēja, ka daudzos masu pasākumos cilvēki smēķē bērnu klātbūtnē, bet atbildīgās iestādes to izliekas neredzam.

Pasīvā smēķēšana ir smēķētāja izelpotie dūmi un tie dūmi, kas nāk no aizdedzinātas cigaretes, cigāra vai pīpes. Nesmēķētāji, kas ir spiesti ieelpot šos dūmus, ir pasīvie smēķētāji. Jebkura situācija, ka nesmēķētājs pats nesmēķējot ieelpo cigarešu dūmus, ir uzskatāma par pasīvo smēķēšanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu