Vilks: veiksme būs, ja cilvēks pēc pirmā apmeklējuma nāks vēl (85)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā ēka jeb Gaismas pils pieder tautai, un tās veiksmes kritērijs būs, vai cilvēki pēc pirmā apmeklējuma atradīs iemeslu nākt vēl un vēl, piektdienas vakarā jaunās ēkas inaugurācijas ceremonijā atzina ilggadējais LNB direktors Andris Vilks. Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde savu uzrunu sāka ar vārdiem «Mana bibliotēka ir mana brīvība».

«Mums ir jābūt pateicīgiem tautai, kas atbalstīja bibliotēku. Gaismas pilij jātiecas kļūt par Latvijas dārzu,» sacīja Vilks. Viņš atzina, ka ir izskanējuši kritiski vērtējumi par ēkas vizuālo izskatu, piemēram, lielveikals, monstrs, tomēr ēka pildās ar saturu, grāmatām, gaismu un zinībām. Vilks uzsvēra, ka tas ir tikai ceļa sākums un

jādomā, kā bibliotēku radīt par zinību attīstības vietu, kas veicinātu informēta, izglītota un kritiski domājoša cilvēka attīstību.

LNB vadītājs uzskata, ka galvenais veiksmes kritērijs būs, vai cilvēki pēc pirmā bibliotēkas apmeklējuma atradīs iemeslu nākt vēl un vēl.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde uzsvēra, ka bibliotēka ir tautas un valsts brīvības apliecinājums un «Gaismas pils» ir brīvības simbols.

Ministre savā uzrunā sasaistīja bibliotēkas skiču tapšanas laiku ar Baltijas ceļu un cīņu par brīvu neatkarīgu valsti.

Tāpat kā dziesma «Gaismas pils» atbalso brīvību,

Nacionālās bibliotēkas ēka šo brīvību atbalso arhitektoniskā projekcijā.

Melbārde norādīja, ka bibliotēka ir arī katra cilvēka personīgā brīvība,

jo tikai zināšanas atbrīvo cilvēku no maldiem.

Šovakar Nacionālās bibliotēkas ēkas atklāšanā valda pacilāta gaisotne - tiek teiktas svinīgas runas, viesi un darbinieki saskandina šampanieša glāzes, bet vēlāk vakarā vēl tiks griezta torte, kas veidota Gaismas pils silueta formā. Pēc astoņiem vakarā ēka būs atvērta apmeklētājiem.

Šīs nedēļas sākumā sākās LNB atklāšanas nedēļas pasākumi, kas noslēdzas ar LNB jaunās ēkas inaugurācijas ceremoniju piektdien.

Gaismas pils ēkas būvniecības izmaksas sasniedza 163,1 miljonu eiro. Līgumu valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada maijā.

Komentāri (85)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu