Straujuma: Latvija ir apmierināta ar jaunā Eiropadomes prezidenta Tuska ievēlēšanu (39)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija ir apmierināta ar jauno amatu sadali Eiropadomē - Polijas premjers Donalda Tuska ievēlēšanu ES prezidenta amatā un Itālijas ārlietu ministres Federikas Mogerini iecelšanu ES augstās pārstāves ārējās un drošības politikas jautājumos.

«No Latvijas puses, mēs esam apmierināti. Šis lēmums bija izsvērts. Ir jaunā dalībvalsts, kas ir zināms kompromiss ar Itālijas izvirzīto augsto pārstāvi,» žurnālistiem pēc Eiropadomes lēmuma sestdien teica Straujuma, atgādinot, ka Polija, tāpat kā Latvija, pievienojās Eiropas Savienībai (ES) pirms desmit gadiem, un jaunās dalībvalstis līdz šim nav ieņēmušas tik augstus amatus ES izpildvarā. «Kopumā tas ir labs lēmums,» teica premjere.

Viņa informēja, ka

Tuski visas ES dalībvalstis ievēlēja vienbalsīgi,

savukārt Mogerini kandidatūru Latvija atbalstīja, bet Lietuva - atturējās. Jūlijā dalībvalstis no Austrumeiropas iebilda pret Mogerini virzīšanu, pozīciju pamatojot ar viņas nelielo pieredzi un ciešajām attiecībām ar Krievijas līderiem laikā, kad Austrumu un Rietumu attiecības ir saspīlētas Ukrainas krīzes dēļ.

«Latvijai Tuska kunga ievēlēšana ir labvēlīga, jo Polija ir jaunā dalībvalsts, tāpat viņš izprot situāciju, kāda ir Austrumos, Ukrainā un Krievijā. Viņš ir ļoti pieredzējis un profesionāls cilvēks, līdz ar to jaunās dalībvalstis var būt apmierinātas. Tas bija kompromiss, ko Baltijas valstis varēja pieņemt - ja Eiropadomes prezidents ir no jaunajām dalībvalstīm, tad varējām pieņemt Itālijas kandidāti,» norādīja Straujuma.

Savukārt, komentējot ekspremjera Valda Dombrovska netikšanu pie Eiropadomes prezidenta amata, Straujuma uzsvēra, ka tas vien, ka Dombrovskis tika izvirzīts kā kandidāts šim amatam, Latvijai ir liels gods.

Pirmā Eiropadome jaunā prezidenta Tukska vadībā plānota decembrī.

Jau ziņots, ka Tuski sestdien ES dalībvalstu līderi ievēlēja Eiropadomes prezidenta amatā, kur viņš nomainīs Hermanu van Rompeju.

Pēc augsto amatu sadales sestdien turpinās ES līderu samits, kurā plānots spriest par iespējamo sankciju paplašināšanu pret Krieviju.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu