Drošības policija vērtēs rakstnieka Rancāna izteikumus par krieviem (334)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Drošības policija (DP) vērtēs iespējamo nacionālā naida kurināšanu pedagoga un rakstnieka Antona Rancāna izteikumos. DP izvērtēs nereģistrētās organizācijas «Nepilsoņu kongress» aktīvistes Jeļenas Bačinskas iesniegumā minēto informāciju un tad lems par turpmāko rīcību.

Prakse liecina, ka gadījumos, ja DP saskata nacionālā naida kurināšanas pazīmes, tiek sākts kriminālprocess un nepieciešamības gadījumā pieaicināti eksperti izteikumu izvērtēšanai.

Krimināllikums par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu kā sodu paredz brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Bačinsku satraucis nesen Rancāna intervijā laikrakstam «Neatkarīgā» sacītais par viņa jauno grāmatu par Latgales «krievināšanas» vēsturi:

«Krievu mentalitātē diemžēl ir laupītāju gēns... Viņi lielākoties nav radīti strādāšanai, bet gan laupīšanai.»

«Nievājoši noteiktas etniskās grupas novērtējumi un izteicieni par tās pārstāvju iedzimtajiem trūkumiem un noslieci uz vardarbību un noziegumiem ir klasiska rasisma izpausme,» uzskata Bačinska. Pēc viņas domām, «rakstnieka nievājošie izteicieni par krieviem apvaino Latvijas krievu iedzīvotāju pašcieņu, provocē starpnacionālo naidu, veicina histērijas kāpināšanu un agresīva nacionālisma izplatīšanu».

Bačinska vērsusies arī Latvijas Žurnālistu savienībā.

DP savā pagājušā gada pārskatā Bačinsku nodēvējusi par vienu no aktīvākajiem Krievijas tautiešu politikas pārstāvjiem Latvijā.

Komentāri (334)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu