Izmeklē iespējamu PVN izkrāpšanu, ceļot Šlesera māju (149)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policija šobrīd izmeklē kriminālprocesu, kas sākts par iespējamu pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu, ceļot uzņēmēja un politiķa Aināra Šlesera māju, ziņo Latvijas televīzijas raidījums «de facto». Šī lieta izdalīta no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB izmeklētās tā dēvētās oligarhu lietas, pastāvot aizdomām, ka ceļot Šlesera māju, iespējams, no valsts izkrāpti vismaz 200 000 eiro.

2011. gada 20. maijā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzsāka vienu no savām skaļākajām izmeklēšanām – tā dēvēto Oligarhu lietu, kuras ietvaros īsā laika posmā veica kratīšanas 26 uzņēmumos. Daļa no kratīšanām bija saistīta ar ietekmīgajiem, par oligarhiem sauktajiempolitiķiem Aivaru Lembergu, Andri Šķēli un Ainārs Šleseru. Izmeklētāji gribēja veikt kratīšanu arī Šlesera dzīvesvietā, bet tam bija nepieciešama parlamenta atļauja, jo viņš tobrīd bija Saeimas deputāts. Tautas kalpi savu kolēģi izmeklētājiem gan neizdeva –

par kratīšanas atļaušanu nobalsoja tikai 35 no 100 deputātiem –, bet divas dienas vēlāk Valdis Zatlers ierosināja referendumu par Saeimas atlaišanu.

Kopš tā laika tā dēvētajā Oligarhu lietā strauji pavērsieni nenotika un tā pamazām attālinājās no publiskās dienaskārtības. Trīs gadu laikā kopš izmeklēšanas uzsākšanas, tās ietvaros nevienai personai tā arī nav piemērots aizdomās turētā statuss. Tas gan nenozīmē, ka izmeklēšana būtu apstājusies vai izbeigta. KNAB uzsver, ka process ir ļoti apjomīgs - lietā tiek pētīts laika periods no 2004. līdz 2011. gadam - turklāt joprojām jāgaida atbildes no ārvalstīm uz vairākiem tiesiskās palīdzības lūgumiem.

Izdalīts atsevišķs kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas

Šā gada pavasarī Oligarhu lietā gan noticis kāds pavērsiens - izdalīts atsevišķs kriminālprocess, kas nonācis Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas lietvedībā. «Izdalītais kriminālprocess ir saistāms ar valsts ieņēmumu jomu (..) Šajā izdalītajā kriminālprocesā tiks pārbaudīta Ainara Šlesera iespējamā saistība ar noziedzīgiem nodarījumiem,» raidījumam «de facto» apliecina KNAB pārstāve Laura Dūša.

Pēc Finanšu policijas sniegtajām ziņām - kriminālprocess ir ierosināts par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu lielā apmērā un organizētā grupā. Par šādiem nodarījumiem draud līdz pat desmit gadiem cietumā. «Uz doto brīdi nevienai personai nav aizdomās turamās personas statuss. Kā jau teicu, ir uzsākts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu organizētā personu grupā, tātad šīs personas būs vismaz vairāk kā divas,» saka VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Finanšu policija norāda, ka izmeklēšana attiecas uz laika posmu no 2007.gada pavasara līdz 2009.gada beigām un

valstij nodarītie zaudējumi nav mazāki par 150 000 latu jeb aptuveni 200 000 eiro.

Kaut likumsargi plašākus komentārus nesniedz, neoficiāli zināms, ka izmeklētāji analizē Aināra Šlesera ģimenes uzņēmumam SIA «Avadel» piederošās mājas celtniecību Jūrmalā. Pats politiķis apgalvo, ka par šādu izmeklēšanu viņam esot pirmā dzirdēšana. «Neviens nekad man neko tādu nav teicis,» saka Šlesers.

Aizbildinās ar faktu, ka ēka līdz galam nav pabeigta

Šleseram ir sava versija par kriminālprocesu. Gan zeme, kur notiek celtniecība, gan uzņēmums «Avadel» pieder viņa ģimenes locekļiem. «Avadel» esot šī projekta ģenerāluzņēmējs, un tam esot noslēgts līgums, ka pēc celtniecības pabeigšanas ēkas tiks nodotas tiešā Šleseru īpašumā. Šo plānu iesaldējis strīds ar Jūrmalas aizsardzības biedrību par priežu izciršanu šajā īpašumā, jo biedrība tiesā panāca, ka celtniecība tiek apturēta. Politiķis noliedz, ka būtu pieļāvis kādas nelikumības.

«Tā kā tiesvedība ir apstādinājusi būvniecības procesu kopumā, tad nav iespējams nodot māju īpašumā, jo viņa vēl līdz galam nav pabeigta. Un līdz ar to, protams, likums paredz to – ja uzņēmums veic investīcijas, un tiek maksāts PVN, attiecīgi tad PVN var tik atmaksāts. Bet tas ir saistīts tikai ar to, ka tiesa ir liegusi šodien pabeigt šo būvniecību,» - tāda ir Šlesera paša versija.

Izmeklētāji pauž pārliecību, ka nelikumības tiks pierādītas.

«Esmu pārliecināts, ka nodosim šo kriminālprocesu arī kriminālvajāšanas uzsākšanai. Tur vēl daudz darāmā,»

saka Podiņš.

Konkrētus rezultātus tik drīz gan gaidīt vēl nevaram – likumsargi atzīst, ka lieta ir gana sarežģīta, tādēļ ātrākais, kas izmeklēšana varētu noslēgties ir pusotru gadu pēc tās uzsākšanas – tātad nākamgad ap šo pašu laiku.

Komentāri (149)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu