Druviete: privātskolās zināšanu līmenis nav ievērojami lielāks (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Analizējot eksāmenu rezultātus, nevarētu teikt, ka Latvijā privātajās izglītības iestādēs mācību sasniegumi būtu jūtami augstāki, tie ir gandrīz tādi paši, intervijā aģentūrai BNS sacīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Ministre skaidroja, ka Latvijas likumdošana ļauj dibināt privātās izglītības iestādes, un tas ir saistīts ar koncepciju, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlētos iedibināt Latvijā – pēc iespējas veicināt individuālu pieeju, izvēles iespējas, skolu dažādību.

«Protams, mācību standarts visiem ir viens, centralizētos eksāmenus pēc viena parauga kārto visi absolventi, bet ceļi, kā šīs zināšanas sniegt, nodrošināt, var būt dažādi. Tādēļ ir pilnīgi saprotams, ka vecāki pēc savas pārliecības vēlas izvēlēties skolu, kas atbilstoši šai pārliecībā strādā ar tieši ģimenes filozofijai un bērna individuālajām īpašībām piemērotākajām metodēm,» pauda Druviete.

Viņa norādīja - izplatīts ir uzskats, ka privātajās izglītības iestādēs ir lielākās iespējas nodrošināt individualizēto attieksmi – klases parasti ir mazākas, pedagogi tiek izvēlēti rūpīgi, konkursa kārtībā, un vecākiem var būt pārliecība, ka bērns saņems nepieciešamo uzmanības devu.

«Bet, analizējot eksāmenu rezultātus, nevarētu teikt, ka Latvijā privātajās izglītības iestādēs mācību sasniegumi būtu jūtami augstāki, tie ir gandrīz tādi paši. Arī jautājums par mācību vidi ir diskutabls, arī pašvaldību dibinātajās skolās pašlaik ir liela iespēja skolas individualizēt, Latvijā ir arī «Eko skolas», skolas, kas īpaši izkopj kādu noteiktu mācību virzienu. Skolās tomēr viss būs atkarīgs no skolas vadības un pedagogu kolektīva,» teica Duviete.

Skolēnu kopējais skaits uz 2014.gada 27.maiju privātajās izglītības iestādēs 1.-12.klasēs salīdzinājumā ar to skaitu 2013.gada 2.septembrī ir palielinājies par 322 izglītojamajiem jeb 7,3%.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu