Jūrmalnieki cīnās par iespēju ietekmēt pašvaldības lēmumus par teritoriālo plānojumu (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) ierosinājusi priekšlikumu par izmaiņām vietējo pašvaldību referendumu likumā, lai panāktu pašvaldības iedzīvotāju iesaisti ar teritoriālo plānojumu saistītajos lēmumos, informēja JAB valdes priekšsēdētājs Uldis Kronblūms.

Kā skaidro JAB pārstāvji, priekšlikuma būtība ir dot iespēju referendumā noskaidrot pašvaldības iedzīvotāju vairākuma viedokli par teritoriālo plānojumu, ja šāda referenduma sarīkošanu pieprasa pietiekami liela iedzīvotāju daļa, jo teritorijas plānojums neatgriezeniski ietekmējot pašvaldības iedzīvotāju un nākamo paaudžu dzīvi.

Ja vairākums iedzīvotāju teritorijas plānojumam kopumā nepiekrīt, tiem būtu jābūt iespējai paust savu viedokli tā, lai tas būtu saistošs pašvaldībai. Turklāt šādā gadījumā pašvaldībai pēc tam būtu jāveic tikai attiecīgas korekcijas plānā, lai tas neradītu iedzīvotāju vairākuma pretsparu.

Patlaban pašvaldībai nav pienākuma ņemt vērā sabiedriskā apspriešanā izteiktu viedokli

pat tad, ja to paudis iedzīvotāju vairākums.

JAB pārstāvji arī skaidroja, ka pašvaldība var izvēlēties plānojumā noteikt tādu zonējumu un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus, kas paredz, piemēram, mežu platības samazināšanu, apbūvi aizsargājamās dabas teritorijās, apbūves augstuma palielināšanu, piesārņojošu darbību atļaušanu u.c., neņemot vērā iedzīvotāju vairākuma iebildumus. Šādu risinājumu paredzēšana teritorijas plānojumā var nebūt pretrunā ar augstāka juridiskā spēka tiesību normām, līdz ar to regulējums, kas paredz vēršanos pie ministra un Satversmes tiesā, neaizsargā pašvaldības iedzīvotājus iepriekš minētajos gadījumos.

Līdz ar to JAB uzstāj, ka

likumprojektā būtu jāparedz pašvaldības referendumu rīkošana par saistošajiem noteikumiem,

ar kuriem apstiprināts teritorijas plānojums, tā grozījumi vai lokālplānojums, tādējādi nodrošinot vietējās pašvaldības iedzīvotājiem iespēju pašiem risināt savas problēmas un regulēt vietējo dzīvi.

JAB arī informēja, ka biedrības priekšlikumu likumprojektā «Vietējo pašvaldību referenduma likums» 5.pantam, ka referendums var notikt arī par «pašvaldības teritorijas plānojumu, grozījumiem pašvaldības teritorijas plānojumā vai lokālplānojumu, ar kuru ir grozīts pašvaldības teritorijas plānojums» ir atbalstījusi Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisija.

Tāpat biedrība ir arī uzrunājusi lielāko politisko partiju pārstāvjus minētā priešlikuma atbalstīšanai. Atbalstu likumprojektam jau esot solījušas «Vienotības» un Reformu partijas Saeimas frakcijas.

Kā minēja JAB, 2008.gada 17.jūlijā Saeima likumā «Par pašvaldībām» iestrādāja normu, kas uzlika par pienākumu Ministru kabinetam līdz 2009.gada 1.decembrim izstrādāt un iesniegt Saeimai likumprojektu par pašvaldību referendumiem. Pēc gadiem ilgas vilcināšanās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs izveidoja darba grupu, kura radīja pieņemamu likuma redakciju. Taču vēlāk VARAM esot parūpējusies, lai šis likumprojekts kļūtu pilnīgi bezjēdzīgs.

Likumprojekta pieņemšanai patlaban nepieciešams vairs tikai Saeimas balsojums.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu