Pārtikas pakas trūcīgajiem nākamgad sola daudzveidīgākas (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No 2015.gada, veidojot pārtikas pakas trūcīgajiem, nebūs jāizmanto tikai valsts uzkrājumā esoši intervences produkti - varēs izvēlēties arī pārtiku ārpus šo produktu klāsta, pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Viņa gan atzina, ka, izvēloties produktus, būs jāievēro, lai tie būtu vienkārši pagatavojami, sasniegtu noteiktu uzturvērtības līmeni un būtu pēc iespējas ilgāk derīgi. Tas sašaurinās izvēles iespējas, teica Jaunzeme.

«Centīsimies, lai produktu klāsts būtu daudzveidīgāks, bet nevarēsim izvēlēties, piemēram, jogurtu un gaļu. Programma neparedzēs arī dārzeņus, augļus un citus ātri bojājošos produktus,» sacīja LM pārstāve.

Pārtikas pakas visā Latvijā būs vienādas, proti, tās tiks iepirktas centralizēti bez iespējas pašvaldībām izvēlēties to saturu. Tieši kādi produkti tajās tiks iekļauti, vēl nav zināms.

Jaunzeme uzsvēra, ka šī pārtikas palīdzības programma nav paredzēta pilnīgai trūcīgo iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku. «Ir jāmeklē arī darbs un jāstrādā. Jālemj arī par brīvpusdienu nodrošināšanu bērniem līdz ceturtajai klasei. Netiek plānots, ka no šīs programmas būs būtisks tautsaimniecisks labums. Tā ir krīzes palīdzība, kas domāta kā atbalsts grūtā brīdī,» viņa teica.

Jūlijā Latvijā bija 64 000 trūcīgo personu un jau ilgstoši šo cilvēku skaitam ir tendence samazināties, skaidroja Jaunzeme. Savukārt fonds gadā paredz pārtikas atbalstu vidēji 93 000 cilvēku, kas nozīmē, ka faktiski palīdzību varētu saņemt visas trūcīgās personas, viņa norādīja.

Šobrīd tiek plānots, ka pārtikas pakas izsniegs katram trūcīgajam cilvēkam, nevis mājsaimniecībai kā vienam veselumam. Tomēr pašvaldībai plānots paredzēt tiesības izvērtēt, vai tiešām katram ģimenes loceklim, piemēram, 12 cilvēku mājsaimniecībā, ir nepieciešama pārtikas paka, teica Jaunzeme.

Plānots, ja izziņa par trūcīgās personas statusu būs izsniegta uz trim mēnešiem, šajā laikā persona varēs saņemt divas pārtikas pakas, ja uz sešiem mēnešiem - četras pakas, uz deviņiem mēnešiem - sešas pakas.

Jau vēstīts, ka līdzšinējo Eiropas Komisijas (EK) pārtikas palīdzības programmu 2015.gadā aizstās Eiropas atbalsta fonds vistrūcīgākajām personām.

Tā finansējumu izmantos visas 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis. Fonda regula stājās spēkā 2014.gada 12.martā, un visām dalībvalstīm uzdots līdz 12.septembrim iesniegt apstiprināšanai EK fonda darbības programmu.

Latvijā trūcīgo atbalstā līdz 2020.gadam plānots ieguldīt 41,02 miljonus eiro ES un 7,2 miljonus eiro valsts budžeta finansējuma. Daļu no finansējuma jeb aptuveni 36,4 miljonus eiro LM rosina izmantot pārtikas atbalstam, savukārt 9,45 miljonus eiro novirzīt ģimeņu ar bērniem materiālam atbalstam. Atlikušos 2,4 miljonus eiro paredzēts izlietot tehniskajai palīdzībai.

Plānots, ka ik gadu pārtikas palīdzību saņems vidēji 98 000 mājsaimniecību ar zemiem ienākumiem, bet mērķētu materiālo palīdzību 49 000 bērnu.

Paredzēts, ka divi galvenie virzieni, kā izpaudīsies bērnu materiālās nenodrošinātības risināšana, būs higiēnas preču nodrošināšana atbilstoši bērna vecumam un individuālo mācību piederumu nodrošināšana. Materiālā palīdzība būs, piemēram, autiņbiksītes zīdaiņiem, ziepes, šampūns, zobu pasta un zobu birste, kancelejas piederumi, skolas soma.

Gala lēmumu par ES finansējuma piešķiršanu darbības programmas īstenošanai vēl jāpieņem EK.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu