DP uzsākusi pārbaudi par Rīgā notiekošo ziedojumu vākšanu «Jaunkrievijai» (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Drošības policija (DP) ir uzsākusi pārbaudi saistībā ar biedrības «GVD Baltija» aktīvistu rīkoto ziedojumu vākšanu, TVNET informēja DP pārstāve Daiga Holma.

Pārbaude uzsākta saistībā ar aizdomām, ka šīs organizācijas deklarētais mērķis – vākt ziedojumus Ukrainas konfliktā cietušajiem civiliedzīvotājiem – neatbilst tās patiesajām darbībām, kas, iespējams, ir vērstas uz atbalsta sniegšanu nelikumīgiem bruņotiem kaujinieku grupējumiem, kas militāri vēršas pret Ukrainas teritoriālo integritāti.

Pamatojoties uz pārbaudes ietvaros iegūtajām ziņām, tiks izlemts jautājums par turpmākajiem pasākumiem.

DP rīt sniegs Rīgas domei izvērtējumu par šīs ziedojumu vākšanas ietekmi uz sabiedrisko drošību. Jāatzīmē, ka Rīgas dome līdz šim nebija lūgusi DP vērtējumu par šo pasākumu.

Vienlaikus DP vērš uzmanību, ka šobrīd Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums nosaka kārtību par ziedojumu vākšanu sabiedriskajām organizācijām, taču normatīvie akti nereglamentē kārtību, kā ziedojumus vāc privātpersonas. Šobrīd kontroli pār ziedojumu vākšanas likumību īsteno vairākas valsts institūcijas. Tāpēc DP vērtējumā ir atbalstāma izpēte par iespējām pilnveidot tiesisko regulējumu šajā jomā.

TVNET jau ziņoja, ka iepretī Iļģuciema kultūras namam Rīgā pirmdien bija uzslieta telts, kurā tiek vākti ziedojumi «Jaunkrievijas» aktīvistiem Austrumukrainā, Donbasā. Līdzās teltij plīvo pašpasludinātās «Doņeckas Tautas Republikas» karogs un «Jaunkrievijas» karogs.

Kā pastāstīja viens no notikuma vietā sastaptajiem pasākuma dalībniekiem, teltī tiekot vākti jebkādi ziedojumi - mantas, pārtikas produkti, medikamenti, nauda -, lai tos nogādātu Austrumukrainas karotājiem.

Tuvākajās dienās līdzīgas kampaņas ieplānotas arī vairākās citās Rīgas apkaimēs - Imantā, Ziepniekkalnā, Ķengaragā, Pļavniekos, Purvciemā, Teikā un citur.

Rīgas pašvaldība norāda, ka pasākumi pieteikti saskaņā ar likumu par sapulcēm, gājieniem un piketiem, tāpēc tam nav vajadzīgs domes saskaņojums vai atļauja. Lai Rīgas dome pasākumu aizliegtu, nepieciešams pamatojums, taču līdz šim neesot saņemta informācija par to, ka šie pasākumi apdraudētu sabiedrisko kārtību un drošību.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu