Rīgas privātie dārziņi pārmet būvvaldei pārāk lielu formalitāti (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daļai Rīgas vecāku jaunais mācību gads sāksies ar neplānotu stresu. Rīgas pilsētas būvvaldes paziņojums par vairāku privāto pirmsskolas izglītības iestāžu slēgšanu nozīmē, ka desmitiem mazuļu var būt aši jāmeklē vietas citos dārziņos. Uzrunāto bērnudārzu vadītāji uzskata – bērnu drošība un veselība ir pirmajā vietā, taču atklātās nepilnības bieži ir absolūti formālas!

Privātajā bērnudārzā «First step» mazie klienti bauda diendusu. Viņu vidū arī daži no filiāles, kuru stingro būvvaldes prasību dēļ šovasar bērnudārza īpašnieki nolēma slēgt. Kur palikuši pārējie slēgtā dārziņa bērni, darbinieki nezina teikt. Būvvaldes prasības ir pārspīlētas, šeit uzskata.

Ilze Tomašūna, PII «First Step» skolotāja: - Viņi prasa tādus pašus nosacījumus, kādi ir jaunbūvējamām ēkām. Un, protams, neviens no dibinātājiem nav tik naudīgs, lai varētu uzbūvēt funkcionējošu ēku, visi cilvēki ir meklējuši iespējas telpas īrēt un pielāgot pirmsskolas izglītības iestādes vajadzībām.

Gan šajā, gan citos uzrunātajos bērnudārzos stāsta, biežs pārmetums ir,

piemēram, atsevišķas aktu zāles trūkums.

Laikā, kad šādi mazie bērnudārzi vismaz daļēji palīdz risināt mūžīgo rindu problēmu, būvvaldei nevajadzētu spiest privātos stūrī tikai formalitāšu dēļ.

Tomašūna: - Principā telpu dejām, mūzikai un sportam var pielāgot arī lielā grupas telpā, kāda ir šajā situācijā, jo mēbeles ir modificējamas, mēs dzīvojam 21.gadsimtā.

Inguss Vircavs, Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs: - Ja ir runa par kādu konkrētu aktu zāli, tad ir jāskatās konkrētais gadījums. Bet nevienā gadījumā nav tā, ka pieiet birokrātiski skrupulozi – tā, ka pēc būtības redz, ka tas jautājums ir atrisināts un viņu neļauj tālāk tāpat ekspluatēt.

Jau pavasarī bija zināmas problēmas

Jau maijā Rīgas pilsētas būvvalde secināja, ka 56 privātajiem bērnudārziem nav saskaņojuma par telpu piemērotību. Lielākā daļa bērnudārzu reaģēja un līdz noteiktajam termiņam augusta beigās vajadzīgos dokumentus iesniedza. 15 jau saņēmuši atļauju darbību turpināt, vēl 29 iesniegtie dokumenti tiek vērtēti. Tikmēr 10 bērnudārzi patlaban vispār nav reaģējuši – tātad ir slēdzamo sarakstā.

Vircavs: - Tos 10, kas ir palikuši, mēs šonedēļ, vēlākais 9.septembrī, apsekosim un konstatēsim situāciju dabā, un tur noteikti darbība nevar atrasties. Pašlaik mūsu rīcībā ir arī informācija, ka vismaz piecos gadījumos bērnudārzi esot pārvietoti uz citām, atbilstošām telpām Rīgas pilsētā vai ārpus Rīgas. To arī mēs pārbaudīsim.

Cik daudz bērnu varētu palikt bez vietas dārziņā, šobrīd ir neiespējami pateikt. Potenciāli slēdzamo pirmsskolu skaits mainās ik dienu – vieni vēl ar nokavēšanos saskaņo savu darbību, bet kādi no vēl vērtēšanas procesā esošajiem dokumentiem var izrādīties nederīgi. Kad būvvalde būs tikusi galā ar šiem – pašvaldību līdzfinansētajiem privātajiem bērnudārziem, zem lupas nonāks 26 citas privātās pirmsskolas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu