Dombrovskim Eiropas Komisijas viceprezidenta portfelis (262)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušajam Latvijas Ministru prezidentam, pašreizējam Eiropas Parlamenta deputātam Valdim Dombrovskim (V) piedāvāts Eiropas Komisijas viceprezidenta amats un uzticēta atbildība jautājumos par eiro un sociālo dialogu, šodien paziņoja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

Junkera vadītā komisija darbu sāks 1. novembrī.

Valdis Dombrovskis pauž gandarījumu par izteikto piedāvājumu un uzsver, ka viņam piedāvātais Eiropas Komisijas viceprezidenta amats ir vienlaikus gan liels gods, gan arī liela atbildība. Šajā darbā būs jārisina jautājumi, kas ir vistiešāk saistīti ar finanšu stabilitāti un ekonomikas izaugsmi. Vairums ES dalībvalstu lielā mērā ir pabeigušas fiskālās konsolidācijas fāzi, vai arī ļoti drīz to pabeigs. Tuvākajos piecos gados būtiskākais ir nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu.

Tāpat Dombrovskis norāda, ka būs jānovērš riska faktori, kas var ievirzīt Eiropas ekonomiku ilgstošā ļoti lēnas izaugsmes un pat stagnācijas scenārijā. «Atslēgas vārds ir konkurētspēja, kas aktuāla visām dalībvalstīm, tai skaitā Latvijai, kas daudz paveikusi tautsaimniecības pārstrukturēšanā pēdējos gados un vairākās pozīcijās uzrāda straujāko izaugsmi ES. Ir jāstrādā gan pie Eiropas Savienības kopumā, gan arī atsevišķu dalībvalstu konkurētspējas stiprināšanas. Jāstiprina ES iekšējais tirgus, jāīsteno nepieciešamās strukturālās reformas ES dalībvalstī,» skaidro Dombrovskis.

Viņš uzsver, ka ir svarīgi arī nodrošināt, lai ekonomiskās izaugsmes augļus sajustu visi ES iedzīvotāji, mazinot ienākumu nevienlīdzību starp ES dalībvalstīm, kā arī pašās dalībvalstīs. Tematiskā bloka darbu koordinācija notiks ar mērķi ciešāk sasaistīt finansiālās stabilitātes, ekonomiskās izaugsmes un iedzīvotāju labklājības pieauguma jautājumus. «Esmu gatavs risināt šos jautājumus, strādājot ciešā kontaktā ar atbildīgajiem komisāriem un darīt visu nepieciešamo, lai nodrošinātu ES finansiālo stabilitāti un ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi,» apliecināja Dombrovskis.

Atbilstoši Ž.K.Junkera piedāvājumam, Eiropas Komisijas darbs tiks organizēts vairākos tematiskos blokos. Atsevišķie jautājumi būs konkrēto Eiropas komisāru kompetencē, bet tematiskā bloka darbu kopumā pārraudzīs attiecīgie viceprezidenti. Tādējādi tiek plānots uzlabot dažādu Eiropas Komisijas struktūrvienību darba koordināciju, panākot, ka Eiropas Komisija strādā kā vienota komanda.

Kopumā EK izveidoti seši viceprezidenta amati. Četri no tiem iedalīti bijušajiem premjeriem - Andrusam Ansipam no Igaunijas, Alenkai Bratušekai no Slovēnijas, Jirki Katainenam no Somijas, kā arī Dombrovskim. Pirmais EK viceprezidents būs Franss Timmermans no Nīderlandes, viņš līdztekus viceprezidenta pienākumiem atbildēs arī par labāku regulēšanu, attiecībām starp institūcijām, pamattiesību hartas jautājumiem un likuma varu.

Dombrovskis līdz ar viceprezidenta amatu uzņemas atbildību par monetāro - eiro un sociālā dialoga nozari. Savukārt Ansips atbildēs par digitālo kopējo tirgu, Bratušeka par enerģētikas savienību, bet Katainens par darbavietām, investīcijām, izaugsmi un konkurenci.

Lietuvas pārstāvis Vītenis Andrjukaitis Junkera komisijā būs veselības un pārtikas drošības komisārs.

Bija daudz spekulāciju

Par Dombrovskim piedāvāto amatu iepriekš bijis daudz spekulāciju. Iepriekš izskanējis, ka Dombrovskim piedāvāts komisijas viceprezidenta un enerģētikas savienības komisāra portfelis.

Dombrovska uzvārdu pēdējā laikā locīja teju ikreiz, kad runāja par kādu brīvu un ietekmīgu amatu Eiropas struktūrās. Tā tas bija arī tad, kad Eiropas līderi lēma par Eiropadomes prezidenta amatu.

Kā Dombrovska plusi prestižam amatam Eiropas Komisijā tiek minēti vairāki, piemēram, viņš pārzina darbu Eiropas Savienības institūcijās un ir ļoti prasmīgs kompromisu meistars.

Pamatīga noklausīšanās

Līdz ar Junkera paziņojumu par portfeļu sadali Dombrovska ceļš uz prestižo amatu nenoslēdzas. Viņam vēl būs jāiztur Eiropas Parlamenta deputātu noklausīšanās, kas paredzēta septembra beigās. Katru komisāra amata kandidātu komisija izjautās trīs stundas. Iepriekš jāsagatavo rakstiskas atbildes uz viņu jautājumiem. Lai atbildētu uz jautājumiem, parasti notiek nopietna gatavošanās.

Zinātāji akcentē, ka komisāra kandidāta atbildes uz jautājumiem var gan uzlabot viņa reputāciju, gan ietekmēt negatīvā virzienā.

Ja komisāra kandidāts atbild pilnīgas muļķības, deputāti var arī viņu neapstiprināt.

Dombrovskis esot izteicies, ka parlamentā gaidāmā noklausīšanās ir lielākais eksāmens viņa mūžā.

Eiropas komisāru kandidātu noklausīšanās Eiropas Parlamentā tiek plānota septembra beigās un oktobra sākumā, bet Eiropas Parlamenta balsojums par jaunās Eiropas Komisijas apstiprināšanu - oktobra otrajā pusē. Paredzēts, ka jaunā Eiropas Komisija sāks darbu 1.novembrī.

Gaidāms, ka Junkera veidoto Eiropas Komisiju parlaments apstiprinās 22.oktobrī. Lai tas notiktu, nepieciešams nodoto balsu vairākums.

EK sastāvs būs formāli jāapstiprina Eiropas Parlamentam, kur balsojums paredzēts oktobrī.

Jaunās EK sastāvs:

EK prezidents Žans Klods Junkers (Luksemburga);

Pirmais viceprezidents, pārvaldes un starpinstitūciju attiecību veicināšanas, likuma varas un pamattiesību komisārs Franss Timmermanss (Nīderlande);

Viceprezidents, eiro un sociālā dialoga komisārs Valdis Dombrovskis (Latvija);

Viceprezidente, budžeta un cilvēkresursu komisāre Kristalina Georgjeva (Bulgārija);

Viceprezidente, enerģētikas savienības komisāre Alenka Bratušeka (Slovēnija);

Viceprezidents, nodarbinātības, izaugsmes, investīciju un konkurences komisārs Jirki Katainens (Somija);

Viceprezidents, digitālā vienotā tirgus komisārs Andruss Ansips (Igaunija);

Ārlietu augstā pārstāve Federika Mogerīni (Itālija);

Tieslietu, patērētāju aizsardzības un dzimumu vienlīdzības komisāre Vera Jourova (Čehija);

Migrācijas un iekšlietu komisārs Dimitris Avramopuls (Grieķija);

Digitālās ekonomikas un sabiedrības komisārs Ginters Etingers (Vācija);

Veselības aprūpes un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis (Lietuva);

Konkurences komisāre Margarēte Vestagere (Dānija);

Izglītības, kultūras, jaunatnes un pilsonības lietu komisārs Tibors Navračičs (Ungārija);

Ekonomikas, finanšu, nodokļu un muitas politikas komisārs Pjērs Moskovisī (Francija);

Finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisārs Džonatans Hils (Lielbritānija);

Transporta un kosmosa komisārs Marošs Šefčovičs (Slovākija);

Pētniecības, zinātnes un inovāciju komisārs Karlušs Moidašs (Portugāle);

Nodarbinātības, sociālo lietu, kvalifikācijas un darbaspēka mobilitātes komisāre Marianne Teisena (Beļģija);

Iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu nozares komisāre Elžbeta Beņkovska (Polija);

Tirdzniecības komisāre Sesīlija Malstrēma (Zviedrija);

Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans (Īrija);

Reģionālās politikas komisāre Korina Krecu (Rumānija);

Klimata un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete (Spānija);

Vides, jūrniecības un zvejniecības komisārs Karmenu Vella (Malta);

Humānās palīdzības un krīžu kontroles komisārs Krists Stiljanids (Kipra);

Eiropas kaimiņvalstu politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns (Austrija);

Starptautiskās sadarbības un attīstības komisārs Nevens Mimiča (Horvātija).

    Komentāri (262)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu