Valda Dombrovska mēnešalga būs lielāka par 23 tūkstošiem eiro (994)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jau pavisam drīz bijušais Latvijas premjers un Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis (V) kļūst par Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentu, kura atbildības jomas būs eiro un sociālais dialogs. Portāls TVNET noskaidroja, ka Dombrovska mēnešalga pārsniegs 23 tūkstošus eiro.

Sākot strādāt komisāra amatā

EK informācija liecina, ka, stājoties amatā, komisāriem ir tiesības saņem iekārtošanās pabalstu divu mēnešalgu apjomā. Viņu transporta un pārvākšanās izmaksas tiek atmaksātas.

Komisāru pamatalga ir 20,8 tūkstoši eiro mēnesī.

Bet tā kā Dombrovskis kļūs par vienu no EK viceprezidentiem, viņa pamatalga būs 23,2 tūkstoši eiro.

Augstie pārstāvji nopelna 24,1 tūkstoti eiro, bet komisijas prezidenta alga ir 25,6 tūkstošus eiro. Minētās atalgojuma summas tiek apliktas ar nodokļiem (14 dažādas nodokļu likmes, no 8% līdz 45%) un solidaritātes nodevu (7% no pamatalgas).

Kompensācijas

Komisāriem ir tiesības saņemt uzturēšanās kompensācijas 15% apjomā no pamatalgas.

Tāpat viņi var saņemt ikmēneša kompensācijas par reprezentācijas izdevumiem. Komisāriem šī summa ir 608 eiro mēnesī, viceprezidentiem un augstajiem pārstāvjiem - 911 eiro, bet komisijas prezidentam - 1418 eiro.

Atstājot amatu

Atstājot amatu, komisāriem ir tiesības saņemt pārcelšanās kompensāciju vienas mēnešalgas apjomā. Arī viņu transporta un pārvākšanās izdevumi tiek atmaksāti.

Nākamos trīs gadus pēc amata atstāšanas komisāri saņem pārejas kompensāciju.

To maksā, sākot ar pirmo dienu pēc biroja atstāšanas. Kompensācijas apjoms ir starp 40% un 65% no pēdējās pamata algas. Tā apjomu ietekmē laiks, cik ilgi komisārs pildīja savus pienākumus. Par šo kompensāciju ir jāmaksā nodokļi.

Ja bijušais komisārs sāk strādāt citu algotu darbu, viņa jaunā alga un pārejas kompensācija kopā nedrīkst pārsniegt viņu atalgojumu, ko viņš saņēma, strādājot kā komisārs.

Pensija

Bijušajiem komisāriem ir tiesības saņemt pensiju, ko sāk maksāt no 65 gadu vecuma. Par to ir jāmaksā nodokļi.

Tiesības uz pensiju atkarīgas no laika, cik ilgi komisārs strādāja. Pensija tiek rēķināta kā 4,275% no pamatalgas par katru pilno gadu birojā. Pensija nedrīkst pārsniegt 70% no pēdējās pamatalgas.

Par bezalgas atvaļinājumiem pensiju nerēķina.

Būs viens no EK viceprezidentiem

Portāls TVNET jau ziņoja, ka jaunais EK prezidents Žans Klods Junkers šonedēļ paziņoja par komisāru portfeļu sadalījumu jaunajā komisijā. Dombrovskim tika viens no viceprezidenta amatiem, kas nozīmē, ka viņam būs jāpārrauga un jākoordinē arī citu komisāru darbs. Latvijas ekspremjeram līdz ar EK viceprezidenta amatu uzticēta atbildība par eiro un sociālo dialogu.

Komisāru kandidātu noklausīšanās Eiropas Parlamentā tiek plānota septembra beigās un oktobra sākumā, bet parlamenta balsojums par komisijas apstiprināšanu - oktobra otrajā pusē. Paredzēts, ka jaunā EK sāks darbu 1.novembrī.

Komentāri (994)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu