Valdība apstiprina 14 valsts pētījumu programmas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru kabinets (MK) šodien apstiprināja 14 valsts pētījumu programmas (VPP) 2014.-2017.gadam, kas izstrādātas saskaņā ar iepriekš izvirzītajiem sešiem prioritārajiem virzieniem zinātnē.

Pirmā prioritārā virziena «Vide, klimats un enerģija» apakšvirzienā «Enerģētika» apstiprināta Rīgas Tehniskās universitātes rektora Leonīda Ribicka vadītā programma «Energoefektīvi un oglekļa mazietilpīgi risinājumi drošai, ilgtspējīgai un klimata mainību mazinošai energoapgādei (LATENERGI)».

Šī virziena apakšprogrammā «Vide un klimats» apstiprināta Latvijas Hidroekoloģijas institūta doktora Jura Aigara programma «Latvijas ekosistēmu vērtība un tās dinamika klimata ietekmē (EVIDEnT)».

Otra prioritārā virziena «Inovatīvie un uzlabotie materiāli, viedās tehnoloģijas» apakšvirzienā «Daudzfunkcionālie materiāli un kompozīti, fotonika un nanotehnoloģijas» apstiprināta Latvijas Universitātesv Šternberga vadītā programma «Daudzfunkcionālie materiāli un kompozīti, fotonika un nanotehnoloģijas (IMIS²)».

Šajā virzienā apstiprināta arī apakšvirziena «Nākamās paaudzes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmas» programma «Kiberfizikālās sistēmas, ontoloģijas un biofotonika drošai&viedai pilsētai un sabiedrībai (SOPHIS)», kuru vada Elektronikas un datorzinātņu institūta doktors Modris Greitāns.

Trešajā prioritārajā virzienā «Sabiedrības veselība» apstiprināta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas doktora Valda Pīrāga programma «Biomedicīna sabiedrības veselībai (BIOMEDICINE)».

Ceturtā prioritārā virziena «Vietējo resursu izpēte un ilgtspējīga izmantošana» apakšvirzienā «Meža un zemes dzīļu resursu izpēte, ilgtspējīga izmantošana - jauni produkti un tehnoloģijas» apstiprināta Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta doktora Bruno Andersona programma «Meža un zemes dzīļu resursu izpēte, ilgtspējīga izmantošana - jauni produkti un tehnoloģijas (ResProd)».

Šīs prioritātes apakšvirzienā «Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā» apstiprināta Latvijas Lauksaimniecības universitātes doktores Rutas Galoburdas vadītā programma «Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā (AgroBioRes)».

Piektā prioritārā virziena «Valsts un sabiedrības ilgtspējīga attīstība» apakšvirzienā «Izglītība iekļaujošas zināšanu sabiedrības un inovāciju kultūras veidošanai - jaunas pieejas izglītības politikai un procesam» apstiprināta Rēzeknes Augstskolas doktores Veltas Ļubkinas vaditā programma «Inovatīvi risinājumi sociālajā telerehabilitācijā Latvijas skolās iekļaujošās izglītības kontekstā (INOSOCTEREHI)».

Šīs prioritātes apakšvirzienā «Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai - jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai» apstiprināta Latvijas Zinātņu akadēmijas doktores Baibas Rivžas programma «Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai - jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai (EKOSOC_LV)».

Sestajā prioritārajā virzienā «Letonika - Latvijas vēsture, valodas, kultūra, vērtības» apstiprināta Latvijas Kultūras akadēmijas rektores Rutas Muktupāvelas programma «Latvijas kultūras tradīciju ilgtspēja inovatīvā vidē (Habitus)».

Līdzās desmit vērtēšanas komisijas apstiprinātajām VPP valdība apstiprināja arī četras papildu programmas.

Otrās prioritātes apakšvirzienā «Daudzfunkcionālie materiāli un kompozīti, fotonika un nanotehnoloģijas» apstiprināta arī RTU doktora Andra Čates programma «Inovatīvi materiāli un viedās tehnoloģijas vides drošumam (IMATEH)».

Savukārt apakšvirzienā «Nākamās paaudzes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmas» apstiprināta LU doktora Andra Ambaiņa programma «Nākamās paaudzes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) pētniecības valsts programma (NexIT)».

Piektā virziena apakšvirzienā «Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai - jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai» apstiprināta LU doktora Jāņa Ikstena programma «Valsts un sabiedrības ilgtspējīga attīstība».

Sestās prioritātes virzienā «Letonika» apstiprināta Latvijas Zinātņu akadēmijas direktora Ojāra Spārīša vadītā programma «Letonika - Latvijas vēsture, valodas, kultūra, vērtības (Letonika)».

Šīs programmas tiks finansētas no valsts budžeta apakšprogrammas «Valsts pētījumu programmas» pieejamā finansējuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu