Bažījas, ka IZM jaunajām politikas iniciatīvām nepiešķirs naudu vai tās būs maz (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē šodien izskanēja bažas, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) jaunajām politikas iniciatīvām valsts budžetā varētu nepiešķirt naudu vai arī tās būs maz.

Nākamajā gadā jaunajām politikas iniciatīvām paredzēts prasīt apmēram 111 miljonus eiro, 2016.gadā - 160 miljonus un 2017.gadā - apmēram 177 miljonus. Tās ir nozares reālās vajadzības, kas pašlaik nav finansētas, norādīja IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa.

Komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola (ZZS) norādīja, ka publiski ir izskanējis, ka nākamā gada fiskālā telpa jau esot sadalīta, kas varētu nozīmēt, ka papildu finansējumu var nesanākt iegūt. Sēdes gaitā arī deputāts Vladimirs Reskājs (LA) taujāja Finanšu ministrijas (FM) pozīciju par finansējuma pieejamību.

Finanšu ministrijas (FM) Budžeta departamenta direktore Ilonda Stepanova norādīja, ka pavasarī, kad bija optimistiskākas iekšzemes kopprodukta izaugsmes prognozes, bija skaidrs, ka brīva fiskālā telpa 2015.gadam faktiski nebija atlikusi. Jārēķinās, ka tagad izaugsmes prognozes ir pasliktinājušās un kā prioritāte ir izvirzīta aizsardzības joma, norādīja Stepanova.

Līdz ar to deputāts Reskājs vaicāja, ko IZM darīs situācijā, ja piešķirtais finansējums jaunajām politikas iniciatīvām būs nulle. Arī Reizniece-Ozola vēlējās uzzināt, kas ir tās «sarkanās līnijas», par kurām ministrija ir gatava cīnīties «ar zobiem un nagiem» par finansējuma piešķiršanu.

Liepiņa skaidroja, ka

IZM prioritātes šajā aspektā ir arī pedagogu atalgojuma pieaugumam nepieciešamie 36 miljoni eiro un zinātnes bāzes finansējuma papildu pieaugumam vajadzīgie desmit miljoni eiro.

Viņa norādīja, ka līdzekļu piešķiršana būs politiska izšķiršanās, par ko būs jālemj valdībai.

Komisijas priekšsēdētāja pauda, ka izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietes (V) neierašanās uz komisijas sēdi rada iespaidu, ka arī ministre šaubās par iespēju saņemt nepieciešamo papildu finansējumu. Liepiņa skaidroja, ka ministre nevarēja ierasties, jo komisijas sēdes laikā piedalījās Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu