Stūra mājas apkures ieviešana - 20 000 €; mēneša maksa - 10 000 € (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pirmās aplēses liecina, ka Stūra mājā apkures sistēmu varētu izveidot par 20 000 eiro, bet turpmākās izmaksas ik mēnesi par apkuri būtu provizoriski aptuveni 10 000 eiro mēnesī, aģentūra BNS uzzināja Kultūras ministrijā (KM), kas pašlaik aprēķina kopējo ikmēneša tāmi, kuru iesniegt valdībā.

KM uzskata, ka Stūra mājas jāsaglabā kā piemiņas vieta šajā ēkā cietušajiem un ēkas 1.stāvam un pagrabstāvam ir jābūt publiski pieejamiem.

«Kultūras ministrija uzskata, ka Stūra māja noteikti ir saglabājama kā kultūras un vēsturiskais piemineklis un piemiņas vieta tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas šajā ēkā cietuši no Padomju Savienības režīma kā ieslodzītie, nopratinātie, spīdzinātie vai nogalinātie. Tāpēc KM ieskatā tā ēkas daļa, kas atzīta par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu, respektīvi,

1.stāvs un pagrabstāvs, ir jāsaglabā

un tai ir jābūt publiski pieejamai,» pastāstīja Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde.

Viņa norādīja, ka Stūra mājā iekārtotās nodibinājuma «Rīga - 2014» izstādes guvušas lielu popularitāti, tāpēc pastāvīga ekspozīcija būtu piemērots veids, kā nodrošināt Stūra mājas publisko pieejamību.

Pastāvīgas ekspozīcijas izveidei nepieciešami ieguldījumi ēkas infrastruktūrā - apkures ierīkošanai, ēkas ekspluatācijai, finansējums personālam, kas nodrošina apmeklētāju apkalpošanu.

«KM atbalsta VNĪ [Valsts nekustamo īpašumu] priekšlikumu par pagaidu apkures ierīkošanu ar elektroapgādi, kas ir ierīkojama salīdzinoši īsā laikā - apmēram divos mēnešos - un, pēc VNĪ aplēsēm

, izmaksātu 20 000 eiro kā vienreizējais ieguldījums,

kā arī provizoriski ap 10 000 eiro mēnesī pilnā apkures sezonā,» teica Grīnfelde.

Viņa sacīja, ka KM pašlaik konsultējas ar iesaistītajām pusēm un aprēķina kopējo ikmēneša tāmi, kuru iesniegt Ministru kabinetā, lūdzot valdību lemt par finansējuma piešķiršanu pastāvīgas ekspozīcijas izveidei un darbībai Stūra mājas 1.stāvā un pagrabstāvā.

«Par pārējo ēkas daļu izmantošanu jālemj VNĪ kā ēkas īpašniekam,» atzina Kultūras ministrija.

Jau vēstīts, ka pašlaik Stūra māja ir atvērta, jo tajā tiek realizēts projekts Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros. Ekspozīcija būs atvērta līdz 19.oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā, kā arī ekskursiju «Čekas pagrabos» gida pavadībā un piecas izstādes – «Draudzības (re)konstrukcija», «Latvieša koferis», «Par spīti visam», «10 lietu stāsti par cilvēku un varu» un «Liktens lietu muzejs», kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē, kuras joprojām iespaido mūsu apziņu.

Portālā «ManaBalss.lv» tiek vākti paraksti par Stūra mājas glābšanu, Latvijas Okupācijas muzejs pieņēmis rezolūciju, kurā aicina amatpersonas bijušās Latvijas PSR Valsts drošības komitejas ēku jeb Stūra māju saglabāt valsts īpašumā un nodrošināt finansējumu ēkas izpētei un uzturēšanai.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu