Diasporas nometnēs bērniem no Ukrainas Latvijā paticis klusums (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Diasporas nometnēs šogad vasarā piedalījušies arī bērni no Ukrainas, kuri atzinuši, ka viņiem Latvijā patīk klusums, kā neesot Ukrainā, Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijā teica viena no nometņu organizatorēm Laura Celma.

Kaut arī bijušas lielas problēmas bērniem nokārtot vīzas ieceļošanai Latvijā, kopā ar Ukrainas latviešiem tas izdevies, pastāstīja Celma. Lielākais prieks organizatoriem bijis par bērnu sacīto, ka šeit ir klusums, kā neesot Ukrainā. «Tās ir cilvēciskas emocijas, ņemot vērā to, kas notiek šobrīd Ukrainā,» viņa teica.

Celma arī stāstīja, ka nometnes rīkošanas laikā saskārusies ar problēmu, ka mācībās izciliem skolēniem no Latgales nav iespēju ierasties naudas trūkuma dēļ. «Līdz ar to sanāk, ka bērni no attālākiem reģioniem nometnē nevar piedalīties, būtībā viņiem šī iespēja ir liegta,» viņa klāstīja, rosinot padomāt par transporta izdevumu segšanu arī Latvijas bērniem.

Ir ļoti vajadzīgs, lai nometnēs bez diasporas bērniem ir arī jaunieši no Latvijas, uzsvēra nometnes organizatore. «Latvijas bērni, runājot ar diasporas bērniem, nonāk pie slēdziena, ka tur [ārvalstīs] nemaz tik labi nav, un [secina, ka] paliks šeit. Mēs iegūstam arī šeit paliekošos, nevis tikai tos, kas aizbrauc projām,» viņa sacīja.

Ārlietu ministrijas pārstāvis Pēteris Eiferts vērsa uzmanību, ka Latvijas jaunieši, kuri dzīvo ārvalstīs, ir riska grupa, jo iespēja mācīties latviešu skoliņās ir tikai gados jaunākajiem bērniem. Viņš norādīja, ka tieši nometnes ir viens no veidiem, kā organizēt latviešu valodas nodarbības aizbraukušajiem jauniešiem.

Savukārt komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (Nacionālā apvienība) pauda, ka pagaidām diasporas nometņu vēriens ir mazs un būtu nepieciešams tajās iesaistīt vairāk nekā 200 bērnu katru gadu.

Jau ziņots, ka šogad diasporas nometnēm valdība piešķīra 156,5 tūkstošus eiro no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem». Nometņu rīkošanai nākamajā vasarā nepieciešami 335 tūkstoši eiro, ko Sabiedrības integrācijas fonds prasīs jaunās politikas iniciatīvās

Sabiedrības integrācijas fonds šogad īstenoja ap 10-12 projektu, nometņu aktivitātēs Latvijā iesaistot aptuveni 200-250 diasporas bērnu un arī bērnus no Latvijas.

Diasporas un Latvijas bērnu kopīgajās nometnēs piedalās bērni līdz 18 gadu vecumam. Programmas laikā atbalstīti ārpusskolas pasākumi, kas vērsti uz diasporas bērnu saiknes stiprināšanu ar Latviju, kā arī diasporas un Latvijā dzīvojošo bērnu kopīgu darbošanos.

Programma palīdz saglabāt no Latvijas emigrējušo tautiešu saikni ar Latviju, veido labvēlīgu vidi reemigrācijai, stiprinās aizbraukušo nacionālo identitāti, kā arī veicina viņu pilsonisko līdzdalību Latvijas sabiedriski politiskajā dzīvē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu