Uzziņa: Kas notiks, ja skoti nobalsos par vai pret neatkarību? (33)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien Skotijā notiek referendums par neatkarību, un gadījumā, ja skoti nobalsos par atdalīšanos no Lielbritānijas, sekas būs milzīgas. Sniedzam īsu ieskatu vissteidzamāk risināmajās problēmās.

FINANŠU TIRGI

Lielbritānijai nāksies veikt steidzamus pasākumus tirgu nomierināšanai, lai stabilizētu mārciņu. Jau piektdienas rītā tiks gaidīti finanšu ministra Džordža Osborna, Anglijas bankas pārvaldnieka Marka Kērnija un Skotijas premjerministra Aleksa Salmonda paziņojumi.

DEMISIJAS

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, kurš pārstāv konservatīvos, līdz šim uzstājis, ka neatkāpsies no amata, ja skoti nobalsos par neatkarību, taču pēc trešdaļas valsts teritorijas zaudēšanas viņš, iespējams, būs spiests to darīt. Ņemot vērā, ka parlaments šobrīd atrodas atvaļinājumā, jo notiek tradicionālie partiju rudens kongresi, neuzticības balsojums Kemeronam tomēr tūlīt nav gaidāms. Arī opozīcijā esošo leiboristu līdera Eda Milibenda nākotne būs ar jautājuma zīmi, jo viņa partija Skotijā izvērsa aktīvu unionistu kampaņu.

SARUNAS

Edinburga paziņojusi, ka pozitīva balsojuma gadījumā vēlas neatkarību pasludināt 2016.gada 24.martā, un tādējādi sarunām ar Londonu par atdalīšanās nosacījumiem atliek 18 mēneši. Apspriežamo jautājumu saraksts ir garš, tostarp valūta, britu kodolieroču izvešana no Skotijas, robežkontrole, nafta, kā arī pensijas un sociālās apdrošināšanas sistēma.

VALSTS VEIDOŠANA

Cita starpā neatkarīgajai Skotijai būs jāķeras pie savas armijas veidošanas un savu vēstniecību atvēršanas ārvalstīs. Tai būs arī jāizsniedz pases saviem pilsoņiem, jāslēdz starptautiskās tirdzniecības līgumi un jālūdz atkārtota uzņemšana Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

PARLAMENTA VĒLĒŠANAS

Lielbritānija 2015.gada 7.maijā rīko parlamenta vēlēšanas, un šajā brīdī Skotijai joprojām būs tiesības ievēlēt 59 savus pārstāvjus Vestminsterā, no kuriem 40 šobrīd ir leiboristi. Ja leiboristi, pamatojoties uz skotu atbalstu, uzvarēs šajās vēlēšanās, viņi savu vairākumu var zaudēt, kad Skotija nākamajā gadā pasludinās savu neatkarību. Šī iespēja likusi izskanēt runām par iespējamo vēlēšanu atlikšanu. Līdz šim tas noticis vienīgi kara laikā.

Izskanējuši arī jautājumi par situāciju, kurā pie sarunu galda starp Vestminsteru un Holirūdu skoti sēdēs abās galda pusēs.

REFERENDUMS PAR DALĪBU ES

Ja konservatīvie uzvarēs nākamā gada Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās, Kemerons solījis līdz 2017.gadam sarīkot referendumu par turpmāko dalību ES. Ja skoti, kas ir daudz proeiropeiskāk noskaņoti nekā pārējie briti, izlems atdalīties no Apvienotās Karalistes, iespēja, ka Lielbritānija pametīs ES, kļūs daudz ticamāka.

Uzziņa: Kas notiks, ja skoti nobalsos pret neatkarību?

Ceturtdien Skotijā notiks referendums par neatkarību, un gadījumā, ja skoti nobalsos par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, Londona solījusi vēl vairāk paplašināt Edinburgas pilnvaras.

Sniedzam īsu ieskatu turpmāk paredzamajos notikumos.

19.septembris. Lielākās britu partijas - konservatīvie, leiboristi un liberāldemokrāti - solījušas, ka par pilnvaru paplašināšanu finanšu, sociālās labklājības sistēmas un nodokļu jomā Vestminsterā sāks spriest jau nākamajā dienā pēc referenduma.

Oktobra beigas. Londona publicē sākotnējo pilnvaru paplašināšanas projektu, kas tiks nodots apspriešanai Skotijas pilsoniskajai sabiedrībai un politiķiem.

Novembra beigas. Tiek publicēts «baltais dokuments», kas sniedz galīgo piedāvājumu Skotijas pilnvaru paplašināšanai.

2015.gada 25.janvāris. Šajā dienā Skotija svin sava nacionālā dzejnieka Roberta Bērnsa dzimšanas dienu, un tai pieskaņota likumprojekta publiskošana par Skotijas pilnvaru paplašināšanu.

2015.gada 7.maijs. Notiek Lielbritānijas parlamenta vēlēšanas. Tūlīt pēc jaunās valdības izveidošanas paredzēta Skotijas Akta apstiprināšana otrajā lasījumā.

2016.gada 5.maijs. Notiek Skotijas parlamenta - Holirūda - vēlēšanas.

2017.gads. Ja konservatīvie uzvarēs nākamā gada Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās, Kemerons solījis līdz 2017.gadam sarīkot referendumu par turpmāko dalību ES. Ja Lielbritānija nobalso par aiziešanu no ES, iespējama jauna skotu nacionālistu kampaņa par atdalīšanos no Apvienotās Karalistes, jo skoti ir daudz proeiropeiskāk noskaņoti nekā pārējie briti.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu