Drīkst iznīcināt papīra dokumentus, ja tie saglabāti elektroniski (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Arhīvu likumā, paredzot, ka iestādes un institūcijas turpmāk drīkstēs iznīcināt tos publiskos papīra dokumentus, kas saglabāti elektroniskā vidē.

Grozījumi nosaka - tos papīra dokumentus, kas noteiktā kārtībā pārvērsti elektroniskā formā glabāšanai elektroniskā vidē un kuru oriģinālu uzrādīšana nebūs nepieciešama, iestādes varēs iznīcināt. Tādējādi valsts pārvaldē būs iespēja atbrīvoties no liela daudzuma, piemēram, grāmatvedības vai statistikas, papīra dokumentu.

Ar grozījumiem tiek precizēts, ka elektroniski pārvērstais dokuments glabāšanai elektroniskā vidē ir oriģinālā dokumenta atvasinājums (kopija) un tam ir tāds pats juridiskais spēks kā oriģinālam.

Saeimā konceptuāli atbalstītie Arhīvu likumā paredz stingrāk kontrolēt iznīcināšanai paredzētos iestāžu un institūciju dokumentus, kas saglabāti elektroniskajā vidē, iepriekš skaidroja Latvijas Valsts arhīva direktores vietnieks nacionālā dokumentārā mantojuma uzkrāšanas, arhīva attīstības un starptautisko sakaru jautājumos Gatis Karlsons.

Viņš norādīja, ka grozījumi nosaka, kādu dokumentu papīra versijas iznīcināt drīkst, un kādu - nedrīkst. «Dokumentu oriģinālu iznīcināšana var notikt tikai izņēmuma gadījumos, pirms tam veicot ekspertīzi,» norādīja Valsts arhīva pārstāvis, turpinot, ka dokumentu papīra formas parasti iznīcina gadījumos, ja to saglabāšana šādā veidā ir sarežģīta, piemēram, pārāk liels apjoms.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu