Rīgas dome apstrīdēs VVC uzlikto sodu par sirsniņu uz Rīgas robežzīmes (68)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter/nilushakov

Valsts valodas centrs (VVC) par garumzīmes aizvietošanu ar sirsniņu Rīgas robežzīmē piemērojis sodu Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājam Krišjānim Peteram. Rīgas domes priekšsēdētājs norāda, ka pašvaldība šo sodu apstrīdēs, jo uzskata, ka diskusijas par robežzīmes rotājumiem nav VVC kompetencē.

Kā skaidroja VVC Valodas kontroles Rīgas reģiona nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Laura Velzete-Skudra, minētajai personai noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, kā arī noteikts naudas sods no 35 līdz 140 eiro apmērā. VVC noteicis uzdevumu sirsniņu noņemt un atjaunot garumzīmi.

Velze-Skudra norādīja, ka administratīvais protokols noformēts par Valsts valodas likuma neievērošanu. Likums paredz, ka oficiālajā saziņā ir jālieto latviešu valoda, ievērojot spēkā esošās literārās valodas normas, un sirsniņa, kas uzrakstā «Rīga» aizvieto garumzīmi, šīm normām neatbilst.

Kā pastāstīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere, administratīvā pārkāpuma protokols ir noformēts Peteram. Dišlere skaidroja, ka dome plāno pārsūdzēt lēmumu, jo «sirsniņa» bijusi domāta kā svētku noformējums «Rīgas vārda atsvaidzināšanai».

Paredzēts, ka Rīgas robežzīme svētku noformējuma funkcijas pildīs līdz šā gada beigām, skaidro Rīgas dome.

VVC sekos tam, lai sirsniņas vietā uzrakstā «Rīga» atkal parādītos garumzīme.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs savā «Facebook» kontā paziņojis, ka šo sodu neviens maksāt negrasās - tas tiks apstrīdēts, jo robežzīme «Rīga», uz kuras uzstutēta sirsniņa, nav Valsts valodas centra kompetences jautājums, jo tas nav uzraksts vai ceļa zīme, bet gan vides objekts, uz kuru valsts valodas lietošanas noteikumi neattiecas.

Ušakovs piebildis, ka ar tādiem pašiem panākumiem Valsts Valodas centrs varētu sodīt domi par informatīvajām plāksnītēm Vecrīgā, uz kurām dažviet uzraksti ir tikai angļu valodā bez tulkojuma.

Jau ziņots, ka vairākas sabiedrībā zināmas personas nosūtījušas publisku vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam, kurā pauž protestu pret Rīgas vizuālās zīmes «izkropļošanu un banalizēšanu», kā arī pret autortiesību pārkāpumu un latviešu valodas pareizrakstības ignorēšanu.

Komentāri (68)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu