Robežšķērsošanas vietās paaugstināts jonizējošs starojums konstatēts tējai, kafijai, tabakai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada pirmajā pusgadā, veicot radiometrisko kontroli robežšķērsošanas vietās, paaugstināts jonizējošs starojums ir atklāts dažādām kravām, tostarp arī pārtikas produktiem - tējai, kafijai, tabakai un citām precēm.

Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka kopumā šogad pirmajos sešos mēnešos robežšķērsošanas vietās ir konstatēts paaugstināts jonizējošais starojums 119 gadījumos autoceļu robežšķērsošanas vietās, 275 gadījumos dzelzceļa robežšķērsošanas vietās, 38 personām lidostā un septiņām medicīnas preču kravām.

Paaugstināts jonizējošs starojums ir konstatēts uz dzelzceļa un autoceļiem galvenokārt kravām, kurās bijis amonija nitrāts, rūda, cements, minerālmēsli, hroma rūda, kālija nitrāts, kālija hlorīds un ķieģeļi.

Tāpat paaugstināts jonizējošs starojums konstatēts pavisam ikdienišķām lietām - riepām, pārtikas piedevām, tējai, kafijai, tabakai un citām precēm.

Šogad, pārbaudot kravas, ir konstatēti tukši kravas dzelzceļa vagoni ar paaugstinātu jonizējošu starojumu vienā gadījumā pēc kravas pārvadājuma un divos gadījumos, kad tukšs konteiners uzrādījis paaugstinātu jonizējoša starojuma esamību.

Pagājušā gada statistikas dati liecina, ka paaugstināts jonizējošais starojums konstatēts 11 gadījumos ostu robežšķērsošanas vietās (uzskaite sākta no gada vidus), 171 gadījumā - autoceļu robežšķērsošanas vietās, 229 gadījumos - dzelzceļa robežšķērsošanas vietās, 15 personām starptautiskajā lidostā «Rīga» un piecām medicīnas preču kravām.

Pašlaik jonizējošā starojuma konstatēšanai un dozas jaudas noteikšanai Rīgas lidostā kopumā izvietotas 20 stacionārās iekārtas jeb portāla monitori, sešas pārnēsājamās iekārtas radiometri «Radiation Survey meter», divi «Ludlum» un trīs personu radionuklīdu identifikācijas ierīcēs (RIID). Rīgas Brīvostas teritorijā ir septiņas stacionārās iekārtas jeb portāla monitori, 23 pārnēsājamie radiometri, no kuriem divi ir personu radionuklīdu identifikācijas ierīces. Savukārt dzelzceļa robežšķērsošanas vietās Indrā, Zilupē un Kārsavā uz dzelzceļa sliežu ceļiem ir izvietoti stacionārie portāla monitori, kā arī atbilstošs skaits radiometru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu