Putina drauga Ališera Usmanova ģimene nopērk māju Jūrmalā (66)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru Re Baltica Nekā Personīga ir sākuši pētījumu - kas ir nerezidenti, kuri iegādājušies īpašumus Latvijā, un kādiem mērķiem. Lielākais darījums Jūrmalā šogad noticis par 3,9 miljoniem eiro. Villu un zemi pašā jūras krastā nopirkusi Krievijas oligarha Ališera Usmanova ģimene – sieva Irina Viner-Usmanova un viņas dēls Antons.

Krievijas miljardieris Usmanovs atklāti slavē prezidenta Putina režīmu un ir viens no Putina cilvēkiem. Uzticību Krievijas vadītājam viņš saglabājis arī pēc tam, kad Ukrainas militārā konflikta dēļ ieviestās sankcijas likušas ciest arī paša Usmanova biznesam. Ne Krievijas oligarhs, ne viņa ģimenes locekļi pagaidām nav prasījuši Latvijai termiņuzturēšanās atļaujas, tāpēc nevar zināt, vai viņus interesē Latvija kā pastāvīga mītnes zeme.

Taškentas prokurora dēls, kurš bija spiests bēgt no tēva mājām smago kriminālapsūdzību izpiešanā dēļ, Krievijā guvis neticamu bagātību un atzinību. Viņš sēž ar Putinu pie viena galda, plānoja olimpiskās spēles Sočos un piedalās citu valstisku lēmumu pieņemšanā. Uzbeku izcelsmes miljardiera Usmanova īpašumā ir viss oligarham nepieciešamais komplekts, žurnāls Forbes viņu nosaucis par bagātāko cilvēku Krievijā. Viņam pieder metālapstrādes milzis «Metalloinvest», otrs lielākais mobilā telefona operators MegaFon, izdevniecība «Kommersant». Viņš kontrolē arī sociālo mediju Vkontakte, ar 50 miljoniem lietotāju. Oligarhs, kuram pieder gigantiska māja Rubļovkā, prestižākajā vietā Maskavā, savu laiku dala starp Krievijas kapitāla pārvaldīšanu un Londonas rezidenci, kur viņam pieder Anglijas futbola klubs Arsenal.

Ietekmīgajā amatā Kremļa kontrolētajā gāzes gigantā «Gazprom» Usmanovu iecēla pirms 14 gadiem. Tas ir laiks, kad Vladimirs Putins kļūst par Krievijas prezidentu, padarot Gazprom par vienu no savas politikas instrumentiem. Usmanovs vada meitas kompāniju «Gazprominvestholding», un analītiķi pieļauj, ka tieši «Gazprom» interesēs Usmanovs nopirka par neatkarīgu uzskatīto laikrakstu «Kommersant». Usmanova lojalitāti Kremļa saimniekam apliecina tas, ka pēc referendumam Krimā Usmanovs no darba atlaida «Kommersant» top menedžerus, kuri bija pieļāvuši Putinu kritizējošu publikāciju. Usmanovs nosauca to par «sīko huligānismu» un devās runāt ar nepaklausīgajiem žurnālistiem, kuri atlaistos kolēģus centās aizstāvēt.

Vīra nauda un milzīgā ietekme ļauj Usmanova dzīvesbiedrei Irinai Viner-Usmanovai, mākslas vingrošanas trenerei, federācijas prezidentei Krievijā izpausties ar vērienu. Viņas dēls Antons otrajā vārdā Natans, būvē mātes iecerētos sporta kompleksus, un par vīra naudu Usmanova vizina jaunos sportistus čarterreisos.

Arī Irina Viner-Usmanova atklāti izrāda savas simpātijas Putinam. Viņa bija uzticības persona pēdējās Krievijas prezidenta vēlēšanās. Tas pretī ļāva saņemt, piemēram, Putina personīgo apsveikumu Irinai Usmanovai dzimšanas dienā, kas bija publicēts Kremļa mājas lapā internetā.

Tomēr Putina sāktais karš Ukrainā Krievijas miljardieriem nesis zaudējumus

Lai arī Usmanovs nav nevienā sankciju sarakstā, Bloomberg izrēķinājis, ka Usmanovs šogad zaudējis 2,8 miljardus dolāru.

Usmanovu ģimenes īpašumam apkārt apjozts pamatīgs žogs, līdz jūrai šeit ir nepilni 100 metri. Remontdarbi, kas patlaban notiek, liecina, ka saimnieki vēl tikai plāno šeit ievākties.

Irinas Viner-Usmanovas un viņas dēla iegādāto iespaidīgo ēku Kāpu ielā Jūrmalā no ielas puses aizsedz koki un nepievilcīgas koka palīgēkas

Tuvākie kaimiņi atceras, ka tās te vēl saglabājušās no padomju laikiem, kad rīkotas pionieru nometnes. Ēkas fasādi patlaban pārkrāso gaiši zilā krāsā. Filmēšanas dienā pagalmā apspriežas daudz cilvēku, kuri plāno tālāko teritorijas iekārtošanu.

Zemesgabala un ēkas iepriekšējais īpašnieks ir uzņēmuma «Dzintars» prezidents Iļja Gerčikovs. Darījuma vērtība četras reizes pārsniedz īpašuma kadastrālo vērtību. Īpašums pārdots par 3,9 miljoniem eiro.

GATIS TRUKSNIS, Jūrmalas mērs (ZZS):

Summa tiešām ir paliela, tā pat Jūrmalas mērogiem ir paliela summa. Es saprotu, ka šobrīd ir spēkā esoša būvatļauja, tur notiek zināmi rekonstrukcijas darbi - ir zināmas īpašuma uzlabošanas aktivitātes.

Par izdevīgo darījumu ēkas iepriekšējais īpašnieks Iļja Gerčikovs nebija gatavs stāstīt. Savā atbildē bija lakonisks – personīgi Usmanovus nepazīstot un par viņu plāniem šeit Latvijā neko nezinot. Arī no tuvākajiem kaimiņiem reti kurš zināja, kam māja pieder.

Šā gada piecos mēnešos Jūrmalā ārvalstnieki iegādājušies 163 īpašumus. Tas nozīmē - vismaz vienu darījumu dienā. Kā rāda Krievijas multimediju holdinga «РБК» veikts apjomīgs pētījums, pretēji Putina aizliegumam valsts ierēdņiem iegādāties īpašumus ārzemēs darījumi joprojām notiek, taču reģistrē tos ne vairs uz valsts amatpersonu pašu, bet uz sievas vārda. Pētījums rāda, ka Latvija ir iekārota vieta, kur Krievijas amatpersonas pērk dzīvokļus vai mājas. Populārāka ir vēl tikai Bulgārija un Spānija.

Jūrmalas mērs nav nobažījies par lielo nerezidentu skaitu Jūrmalā. Viņš ir apmierināts par jebkuru darījumu pilsētā, kas atdzīvina nekustamā īpašuma tirgu. Trukšņa rīcībā ir ziņas, ka Jūrmalā kopumā ārvalstnieku, kam pieder kūrortpilsētā īpašumi, ir 3 tūkstoši, bet pamatiedzīvotāji 57 tūkstoši.

GATIS TRUKSNIS, Jūrmalas mērs (ZZS):

Šie cilvēki, kuri uzturas šeit neregulāri, varbūt gadā 2, 3, 4 mēnešus, tie milzīgu iespaidu uz nacionālo sastāvu vai uz Jūrmalas vidi tiešā veidā nerada, bet lokāli tas rada. Jo, ja kaimiņos jums nopērk divi vai trīs, tad skaidrs, ka jūsu rajons pilnībā izmainījies. Globāli tas nav tik traki, kā var likties.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs stāsta, ka notikumu attīstība pēdējos mēnešos vairs neļauj droši justies nevienam Putinam pietuvinātam miljardierim. Vienu no ietekmīgākajiem Krievijas biznesmeņiem - Vladimiru Jevtušenko šonedēļ negaidīti apsūdzēja naudas atmazgāšanā, nosakot viņam mājas arestu. Vasarā ietekmīgajā biznesa izdevumā «Forbes» Jevtušenko stāsta par saviem nākotnes biznesa plāniem, tostarp nenoliedz, ka gribētu iegādāties Latvijas telekomunikāciju uzņēmumu «Lattelecom». Tagad viņš kritis Kremļa nežēlastībā, rādot, cik neprognozējams ir biznesmeņa liktenis Krievijā.

EDGARS RINKEVIČS, ārlietu ministrs (Vienotība):

Cik esmu informēts, šīs personas, uz kuru vārda reģistrēts īpašums, nav pieprasījušas termiņuzturēšanās atļaujas. Tā ka tas nebūtu saistāms ar šo tradicionālo strīdus ābolu. Varbūt tiešām šī ir vienkārši vēlme dzīvot vasarā Jūrmalā vai no otras puses tā var būt traktējama kā īpašuma iegāde gadījumā, ja rodas kādas problēmas.

Ir diezgan daudz bagātu cilvēku, kuri pērk īpašumus dzīvokļus ES dalībvalstīs, un man dažreiz rodas sajūta, ka šie cilvēki gatavojas arī sliktākajam scenārijam, iespējams, arī tam, ka jāpamet valsts.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu