Iedzīvotāji nesteidzas izņemt 12.Saeimas vēlētāja apliecības (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās šodien vērojama maza iedzīvotāju interese par iespēju saņemt vēlētāja apliecību dalībai 12.Saeimas vēlēšanās, aģentūra LETA noskaidroja PMLP.

Pagaidām PMLP izsniedzis 162 apliecības. Piemēram, Saldū izsniegtas 12 apliecības. Ņemot vērā, ka šodien ir apliecību izsniegšanas pirmā diena, PMLP uzskata, ka iedzīvotāju aktivitāte straujāk palielināsies, tuvojoties vēlēšanu dienai.

Jau ziņots, ka no šodienas līdz 3.oktobrim vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, bet nav pases, PMLP teritoriālajās nodaļās var izņemt vēlētāja apliecību dalībai 12.Saeimas vēlēšanās.

Vēlētāja apliecības izsniegs bez maksas, un tās jāizņem tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība. Informācija par izdevējiestādi ir norādīta uz personas apliecības.

Saeimas vēlēšanās atšķirībā no pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām vēlētāju uzskaitei nelieto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus. Lai nodrošinātu principu «viens vēlētājs - viena balss», katram balsotājam pasē izdara atzīmi - spiedogu - par dalību vēlēšanās. Savukārt vēlētājs drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī pēc izvēles.

Tā kā personas apliecībā spiedogu iespiest nevar, tad vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, 12.Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties, ja iecirknī kopā ar personas apliecību uzrādīs arī vēlētāja apliecību. Šajā gadījumā spiedogs par dalību vēlēšanās tiks iespiests vēlētāja apliecībā, un tā būs jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai. Pārējiem vēlētājiem balsojot jāuzrāda derīga Latvijas pilsoņa pase.

Lai informētu par nepieciešamību izņemt vēlētāja apliecību, PMLP vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, uz viņu norādītajām e-pasta adresēm ir nosūtījusi informatīvas vēstules.

PMLP informācija liecina, ka tiesības saņemt vēlētāja apliecību 12.Saeimas vēlēšanās ir 27 520 jeb 1,8% Latvijas balsstiesīgo pilsoņu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu