ECT noraida sūdzību pret Latviju par apstākļiem Daugavpils cietumā (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir pieņēmusi galīgo lēmumu lietā «Jegorovs pret Latviju», atzīstot iesniegto sūdzību par nepieņemamu tālākai izskatīšanai pēc būtības, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Sūdzības iesniedzējs Jevgēņijs Jegorovs 2008.gada 27.oktobrī vērsās ECT, sūdzoties par Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 3.panta, kas nosaka necilvēcīgas un cilvēka cieņu pazemojošas apiešanās un spīdzināšanas aizlieguma, 14.panta, kas nosaka diskriminācijas aizlieguma un 17.panta, kas nosaka tiesību ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma iespējamiem pārkāpumiem Latvijā.

Atsaucoties uz konvencijas 3.pantu, Jegorovs sūdzējās par uzturēšanās apstākļiem Daugavpils cietumā vairākos laika posmos no 2007.gada februāra līdz 2008.gada maijam. Jegorovs arī apgalvoja, ka slikto uzturēšanās apstākļu rezultātā viņš bija inficējies ar tuberkulozi.

Vērtējot iesniedzēja sūdzības, ECT norādīja, ka pirms vēršanās tiesā iesniedzējam bija pienākums izmantot visus viņam pieejamos nacionālos tiesību aizsardzības līdzekļus. Tiesa atsaucās uz tās secinājumiem lietās «Ignats pret Latviju» un «Iļjins pret Latviju», norādot, ka Latvijas administratīvās tiesas ir uzskatāmas par efektīvu tiesību aizsardzības līdzekli sūdzībām par apstākļiem brīvības atņemšanas vietās. Tā kā iesniedzējs šo tiesību aizsardzības līdzekli nebija izmantojis, ECT viņa sūdzību noraidīja.

Tāpat Jegorovs sūdzējās, ka Daugavpils cietuma amatpersonas nebija apsvērušas nepieciešamību veikt plastisko operāciju viņa galvaskausam, kā rezultātā iesniedzējs pastāvīgi baidījies par savu dzīvību. Arī šīs sūdzības ECT noraidīja, jo Jegorovs nebija izsmēlis visus nacionālos tiesību aizsardzības līdzekļus.

Tiesa arī norādīja, ka Veselības inspekcija nebija konstatējusi pārkāpumus iesniedzēja veselības aprūpē Daugavpils cietumā. Jegorovs šo lēmumu nebija apstrīdējis Veselības inspekcijas vadītājam un nebija pārsūdzējis administratīvajā tiesā. Tāpat ECT secināja, ka iesniedzējs nebija vērsies administratīvajā tiesā ar sūdzību par iespējamo operācijas atteikumu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu