Varētu neatgūt «akademika.lv» ieguldītos ES līdzekļus (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāv iespēja, ka portāla «akademika.lv» veidotājiem SIA «AKCL» piešķirto Eiropas Savienības līdzfinansējumu 6219 eiro apmērā varētu neatgūt, skaidroja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce.

LIAA var pieprasīt atmaksāt inkubatoram samaksāto finansējumu, ja tiek konstatēts, ka izmaksas nav attiecināmas, komersants neatbilst Ministru kabineta noteikumos ietvertajām prasībām, piemēram, komersantam ir VID nodokļu parādi, komersants ir saņēmis par tām pašām izmaksām finansējumu citās aktivitātēs, kā arī uzņēmuma sniegtie pakalpojumi neatbilst aktivitātes mērķim.

Tomēr slēdziens par situācijas atbilstību minētajiem kritērijiem tiks veikts tikai pēc detalizētas gadījuma izpētes.

Uzņēmumam «AKCL» piederošās mājaslapas «akademika.lv» grafiskās identitātes un dizaina izstrādes kopējās izmaksas bijušas 7317 eiro, no kuriem «AKCL» šī gada janvārī no LIAA saņēmis līdzfinansējumu 6219,55 eiro apmērā, kas ir 85% no projekta kopējās summas.

Finansējums piešķirts projektā «Biznesa inkubatoru attīstība Latvijā». Lai nodrošinātu minētā projekta īstenošanu, ar biznesa inkubatoru operatoriem ir noslēgts iepirkuma līgums. Uzņēmums SIA «AKCL» saņēmis atbalstu grafiskās identitātes un dizaina izstrādāšanai.

LIAA ir pieprasījusi detalizētu informāciju inkubatoram par SIA «AKCL» piešķirto atbalstu un uzņēmuma darbību inkubatorā un to, kādēļ «akademika.lv» darbība atšķiras no pieteikumā norādītās darbības, proti, akadēmiskajām konsultācijām.

Inkubatora uzdevums ir vērtēt pakalpojuma nepieciešamību un atbilstību darbības jomai, un LIAA pienākums ir izmaksāt līgumā paredzēto valsts atbalstu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

Jau ziņots, ka portāls «akademika.lv», kas sevi piesaka kā akadēmisko konsultāciju portāls, pēc būtības piedāvā akadēmisko rakstu darbu izstrādi.

Portāla darbība radīja sašutumu sociālajos tīklos un akadēmiskajā sabiedrībā. Arī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) bija norādījusi, ka šāda darbība vērtējama kā plaģiātisma veicināšana. Tāpat Druviete aicinājusi izvērtēt portāla darbības ētisko pusi.

Portālu izveidojis uzņēmums «AKCL», kas 2012.gadā piedalījies biznesa inkubatorā «Magnus».

Kā skaidroja «Magnus» mentors Agris Lapiņš, «AKCL» biznesa inkubatorā startējis kā uz ārvalstu tirgu vērstu akadēmisko konsultāciju uzņēmums.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu