Pētījums: Latvijas nepilsoņi strauji noveco (41)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas nepilsoņi strauji noveco, secināts Baltijas Sociālo zinātņu institūta veiktajā pētījumā, kas īstenots projektā «Latvijas nepilsoņu integrācijas procesa analīze: izpēte, prognozes, risinājumi un dialogs».

Šāds secinājums izriet, salīdzinot iedzīvotāju sadalījumu atbilstoši vecuma grupām 2007.gadā un 2014.gadā.

Kopumā septiņu gadu laikā par 10% pieaudzis to nepilsoņu skaits, kuriem ir 60 un vairāk gadu, savukārt par 4% sarucis jauniešu skaits vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

2014.gada 1.janvārī Latvijas nepilsoņu vidū bija 106 dažādu tautību pārstāvji. No nepilsoņiem, kuriem tautība iedzīvotāju reģistrā ir norādīta, 66% ir krievi, 14% - baltkrievi, 10% - ukraiņi, 3% - poļi un lietuvieši, savukārt 1% - ebreji.

Statistikas dati liecina, ka šā gada sākumā 92 000 jeb

katrs trešais nepilsonis bija vecumā no 50 līdz 64 gadiem.

Salīdzinot Latvijas pilsoņu un nepilsoņu sadalījumu pa vecumgrupām, secināts, ka nepilsoņu vidū ir ievērojami lielāks vecāku cilvēku īpatsvars. Ja pilsoņu vidū to, kam ir 60 un vairāk gadu, ir 20%, tad nepilsoņu vidū - 41%. Savukārt bērnu un jauniešu īpatsvars nepilsoņu vidū ir būtiski mazāks - ja pilsoņu vidū to skaits vecumā līdz 19 gadiem ir 22%, tad nepilsoņu vidū vien 4%.

Pētījums veikts, lai iegūtu padziļinātu izpratni par šķēršļiem naturalizēties un motivāciju naturalizēties vai nenaturalizēties, projektā ir veiktas nepilsoņu skaita samazināšanās prognozes turpmākajiem pieciem, 10 un 20 gadiem, kā arī Baltijas Sociālo zinātņu institūts ir izstrādājis ieteikumus nepilsoņu integrācijas un naturalizācijas veicināšanai. Pētījuma monogrāfija latviski un angliski pieejama Baltijas Sociālo zinātņu institūta mājas lapā «www.biss.soc.lv».

Baltijas Sociālo zinātņu institūts jeb nodibinājums «Baltic Institute of Social Sciences» ir privāta bezpeļņas pētnieciska institūcija, kuras mērķis ir darboties sabiedrības labā, un tā galvenās aktivitātes ir saistītas ar sociālpolitisku pētījumu veikšanu un zinātniski pamatotas informācijas izplatīšanu Latvijā.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu