IZM ļauj Rēzeknes skolai izmantot Vešņakova dāvinātās grāmatas par Otro pasaules karu (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) Rēzeknes 2.vidusskolai atļāvusi izmantot Krievijas vēstnieka Aleksandra Vešņakova dāvinātās grāmatas par Otro pasaules karu, piebilstot, ka skolas vadībai un mācību priekšmeta skolotājam jāuzņemas atbildība par to izmantošanu.

Valsts izglītības satura centrs (VISC) izvērtējis Vešņakova dāvināto grāmatu atbilstību valsts pamatizglītības standartam un valsts vispārējās vidējās izglītības standartam, un informējis izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti (V), ka dāvinājumā ir iekļauta daiļliteratūra.

Dāvinājumā iekļautie darbi nav kvalificējami kā mācību literatūra, tāpēc tos nevar izvērtēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Dāvinājumā iekļautie darbi, tostarp krievu vēsturiskās prozas rakstnieka Valentīna Pikuļa darbi, ir daiļliteratūras sacerējumi, kas kā autora radošās darbības rezultāts literatūras un mākslas jomā nepretendē uz zinātniskumu vai vēsturisko faktu un notikumu objektīvu aprakstu, bet atspoguļo autora personisko pārdzīvojumu un attieksmi pret daiļdarbā pausto ideju un aprakstītajiem notikumiem. Šādā aspektā ir vērtējami arī atsevišķos Pikuļa daiļdarbos aprakstītie ar Otro pasaules karu saistītie notikumi, secināja VISC.

Dāvinājumā iekļautos darbus var izmantot kā papildu literatūru vispārējās vidējās izglītības mācību priekšmeta «Mazākumtautību valoda un literatūra» standartā noteikto prasību īstenošanai.

Iepazīstoties ar TV3 ziņu raidījuma laikā tuvplānā parādīto Pikuļa grāmatu «Krovj na snegu. Kniga vtoraja. Našestvije», VISC konstatēja, ka tā ir Pikuļa romāna «Iz tupika» otrā daļa, kurā atspoguļoti ar Pirmo pasaules karu un Pilsoņu karu saistītie notikumi Krievijas ziemeļos. Savukārt šo notikumu mākslinieciskais atspoguļojums nav pretrunā ar Latvijas valsts nostāju Pirmā pasaules kara notikumu izvērtējumā.

Jau ziņots, ka Vešņakovs Zinību dienā viesojās Rēzeknes 2.vidusskolā un uzdāvināja skolai Pikuļa izdevumus par Otro pasaules karu, savukārt izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) uzdeva Izglītības kvalitātes valsts dienestam un VISC pārbaudīt, vai šī grāmata atbilst Latvijas izglītības standartam un ir izmantojama izglītības procesā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu