Gruzijas brauciena lietā «Vienotības» Ētikas komisija vaino «Saskaņas» priekšvēlēšanu kampaņu; ZZS šo jautājumu nevērtēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar vairāku politiķu braucienu uz Gruziju un pārmetumiem par šī brauciena saistību ar bankas «Citadele» pārdošanas procesu «Vienotības» Ētikas komisija vaino partijas «Saskaņa» priekšvēlēšanu kampaņu, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) šo jautājumu Ētikas komisijā nevērtēs.

«Vienotības» Ētikas komisija jautājumā par «Vienotības» politiķu braucienu uz Gruziju vairākiem cilvēkiem pieprasījusi papildu informāciju, aģentūrai LETA sacīja komisijas priekšsēdētājs Didzis Šēnbergs. Viņš norādīja, ka pagaidām nav pamata uzskatīt, ka kaut kas ir pārkāpts, jo situācija vēl tiks vērtēta.

Viņš neatklāja, kam un kāda informācija ir prasīta, kā arī nesniedza tiešu atbildi uz jautājumu, vai šī situācija nemet korupcijas ēnu. Informācijas saņemšanai no attiecīgajām personām neesot noteikts konkrēts laiks. Komisijas priekšsēdētājs noliedza, ka atbildes nesniegšana uz vairākiem jautājumiem liecina par komisijas noslēpumainību.

«Esam saņēmuši dokumentus, ka visus izdevumus «Vienotības» biedri par lidojumu uz Gruziju ir apmaksājuši paši.»

Kā aģentūrai LETA pauda Šēnbergs, «Saskaņas» līderis Nils Ušakovs esot atzinies, ka vēsts par Gruziju ir «Kremļa partijas «Saskaņa» apmaksāta priekšvēlēšanu kampaņa». Šēnbergs šo apgalvojumu pamatoja, atsaucoties uz e-pastu, ko sūtījis «Saskaņas» līderis.

Savukārt Ušakovs noraida šos apgalvojumus. «Šķiet, ka «Vienotības» ētikas speciālists lieto smagas narkotikas, kas izsauc ne mazāk smagas halucinācijas. Es pat nezinu, kā tāds Didzis Šēnbergs izskatās. Vēl jo vairāk, neesmu ar viņu nekādā formā apspriedis «Vienotības» brauciena uz Gruziju tēmu,» paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem uzsver Ušakovs.

Ētikas komisijas sēde sasaukta, ņemot vērā mediju interesi.

Jautājums par Gruzijas braucienu pārrunāts arī «Vienotības» Saeimas frakcijas sēdē. Frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne aģentūrai LETA pauda viedokli, ka ažiotāža esot radīta, lai izgāztu «Citadeles» pārdošanas darījumu un lai rezultātā tā nonāktu Krievijas investoru rokās. Šajā jautājumā, iespējams, varētu būt arī politiskās apvienības «Saskaņas centrs» interese, piebilda Čigāne.

Frakcijas sēdē Zaķis esot sīki iztaujāts par šo braucienu, un «Vienotības» deputāti pārliecinājušies, ka tas bijis privāts brauciens un par «Citadeles» pārdošanu tajā netika runāts, klāstīja Čigāne. Zaķis arī esot apgalvojis, ka viņa rīcībā ir visi dokumenti, kas apliecina, ka viņš pats apmaksājis braucienu.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) savā Ētikas komisijā neplāno pārrunāt jautājumu par aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) dalību šajā braucienā. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis esot personīgi pārrunājis šo situāciju ar Vējoni, un viņam neesot radušas nekādas aizdomas, ka šis brauciens varētu ietekmēt «Citadeles» pārdošanu vai būtu ar to saistīts. Politiķis uzskata, ka ministra piedalīšanās braucienā nerada aizdomas par korupciju.

Komentējot «Vienotības» Ētikas komisijas sasaukto sēdi par tās biedru braucienu uz Gruziju, Brigmanis norādīja: «Kas vainīgs, tas bailīgs.»

Kā iepriekš vēstīja laikraksts «Diena», īsi pirms lēmuma par bankas pārdošanu «Ripplewood Holdings» valdošo partiju politiķi baudījuši atpūtu kopā ar oficiālo «Citadeles» pircēja pārstāvi. Kopā ar «Ripplewood Holdings» pārstāvi Valdi Siksni ceļojumā uz Gruziju augusta sākumā devās gan Vējonis, gan Valdis Dombrovskis ar kundzi, gan Zaķis.

Kā ziņots, valdība 16.septembrī pēc vairāku stundu lemšanas akceptēja ASV fonda «Ripplewood Holdings» izteikto bankas «Citadele» iegādes piedāvājumu, žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), atsakoties pašlaik sniegt sīkāku informāciju par darījuma nosacījumiem.

Šo darījumu atbalsta arī otrs «Citadeles» dalībnieks - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kas arī pēc darījuma ar «Ripplewood Holdings» «Citadelē» saglabās 25% bankas akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu