Pārtikas pakas trūcīgajiem papildinās gatavās maltītes un higiēnas preces (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, paredzot, ka turpmākajos gados atbalsts vistrūcīgākajām personām kļūs daudzveidīgāks.

Paredzēts, ka līdztekus jau ierastajām pārtikas pakām sociāli vismazāk aizsargātajai iedzīvotāju daļai no īpaša Eiropas Savienības fonda būs pieejamas arī gatavās maltītes un higiēnas preces, savukārt skolēniem paredzēts nodrošināt individuālus mācību piederumus. To paredz Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām 2014.-2020.gada plānošanas periodam vadības likums.

Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām mērķis ir mazināt nabadzības ļaunākās formas, sniedzot palīdzību vistrūcīgākajām personām un mazinot to sociālo atstumtību. Ar fonda atbalstu iedzīvotājiem tiks nodrošināta nemateriāla palīdzība - pārtika un preces, kā arī sniegta informācija, konsultācijas un piedāvātas neformālas apmācības.

Tiesības uz pārtikas un pamata materiālo palīdzību būs personām un ģimenēm, kuras pašvaldība atzinusi par trūcīgām, kā arī personām un ģimenēm, kuras nonākušas krīzes situācijā.

Pārtikas palīdzību ik gadu plānots sniegt 98 000 iedzīvotāju, bet pamata materiālo palīdzību - 49 000 bērnu.

Labklājības ministrija prognozē, ka pārtikas paku un preču izsniegšanu varēs sākt 2015.gada pirmajā ceturksnī.

Vistrūcīgāko personu atbalstam šajā programmā no 2014. līdz 2020.gadam ir pieejami vairāk nekā 48 miljoni eiro. No izmaksām 85% segs fonds, bet 15% būs Latvijas līdzfinansējums.

Likums paredz, ka Eiropas Vistrūcīgāko atbalsta fonda pārvaldību un kontroli Latvijā nodrošinās Labklājības ministrija (LM) un Finanšu ministrija (FM), kā arī Sabiedrības integrācijas fonds (SIF).

Par galveno iestādi fonda pārvaldībā paredzēts noteikt LM, kuras uzdevums būs nodrošināt efektīvu fonda ieviešanas vadību, veikt starpniekinstitūcijas - SIF - darbības uzraudzību un kontroli, nodrošināt fonda tehniskās palīdzības vadību un tās īstenošanas efektivitāti, izstrādāt partnerorganizāciju atlases kritērijus, kā arī pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču piegādes atlases kritērijus. Tāpat LM būs jāizstrādā krāpšanas apkarošanas pasākumi, jānodrošina fonda ieviešanas novērtēšanas pasākumi un jāveic citi ar fonda vadību saistīti uzdevumi.

Paredzēts, ka LM pildīs arī sertifikācijas iestādes funkcijas, proti, tai būs jāsagatavo un jāiesniedz Eiropas Komisijā (EK) maksājumu pieteikumi un izdevumu pārskati, kā arī jānodrošina datu datorizēta uzskaite par EK deklarētājiem izdevumiem un fonda pārvaldībā un kontrolē iesaistītajām institūcijām veiktajiem maksājumiem, atgūstamajām un atgūtajām summām.

Savukārt FM pildīs revīzijas funkcijas - veiks LM kā vadošās un sertifikācijas iestādes sākotnējo atbilstības novērtējumu un iesniegs to EK, nodrošinās fonda pārvaldības un kontroles sistēmas revīziju, veiks deklarēto izdevumu revīziju un gada noslēgumu kontu revīziju, kā arī sagatavos revīzijas stratēģiju, atzinumus un kontroles ziņojumus.

Tikmēr SIF būs starpniekinstitūcija jeb finansējuma saņēmējs. SIF nodrošinās pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču iegādi un nogādāšanu partnerorganizāciju izdales vietās. Savukārt palīdzības izdalīšanu veiks partnerorganizācijas - pašvaldības un biedrības.

SIF uzdevumos ietilps arī informācijas sniegšana sabiedrībai saistībā ar fonda atbalsta īstenošanu, kā arī tai būs jāveic partnerorganizāciju atlase, jāpārbauda un jāapstiprina to maksājumu pieprasījumi un jāsagatavo un jāiesniedz sertifikācijas iestādē informācija par šiem izdevumiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu