Doma laukumā «Saskaņas» piketu atbalsta vien pāris simti «pēkšņi» saradušos cilvēku (593)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Stundu pirms plānotā partijas «Saskaņa» protesta akcijas pret bankas «Citadele» pārdošanu Vecrīgā ap Doma laukumu bija pulcējušies daudz policistu, taču, kā novēroja TVNET, pašu protestāju vēl nebija vispār. Taču pēkšņi «neorganizēti» laukumā saradās pāris simti cilvēku, kas atnāca it kā kolonnā no Rīgas domes puses. Pēc stundas protests mierīgi beidzās, cilvēki izklīda. Plakātus salika automašīnā; dažus, kam nebija vietas, salauza un tad ievietoja mašīnā.

Interesanti, ka protestā bija ap 20 Latvijas karogu, kas bijuši atnesti no Saskaņas centra biroja.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Kā novēroja TVNET, pūlis bija aptuveni 300 cilvēku liels, kas visi ļoti skaļi rībināja bungas, svilpa svilpītes un izsauca visdažādākos saukļus.

Aptuveni 100 no sanākušajiem pārstāv «Saskaņas» deputāta amata kandidāta Raimonda Gaiļa vadīto arodbiedrību LABA.

Aptuvenu stundu garajā akcijā runas teica vairāki «Saskaņas» biedri - Ivars Zariņš, Andrejs Mamikins, Elksniņš, savukārt «Saskaņas» premjera amata kandidāts, Rīgas mērs Nils Ušakovs klātesošos uzrunāja pat divreiz. Savās uzrunās visi runātāji vērsās pret pastāvošo varu, galvenokārt, «Vienotību» un uzsvēra tās lomu. viņuprāt, «Citadeles» izsaimniekošanā, kā arī uzsvēra, ka esošajā politikā nepieciešamas pārmaiņas, jo līdzšinējā ir kļuvusi ciniska.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko («Saskaņa») no skatuves iebilda pret bankas «Citadele» pārdošanu nezināmiem pircējiem, neskaidrajiem darījuma nosacījumiem, kā arī zemo cenu. Līdzās viņam uz skatuves bija partijas «Saskaņa» deputāti Ivars Zariņš, Andrejs Elksniņš un Rīgas mērs Nils Ušakovs. Zariņš aicināja banku «Citadele» saglabāt valsts īpašumā un izveidot attīstības banku.

Pārvietojamā virtuve, kas dežurēja pie Doma laukuma
Pārvietojamā virtuve, kas dežurēja pie Doma laukuma Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Taču apmēram 20 minūtes pēc pasākuma sākuma publikā parādījās vairāk plakātu, kas bija vērsti pret partiju «Vienotība» - vairāku cilvēku rokās bija plakāti ar uzrakstu «Zaķi, pēc Tevis raud cietums!» un «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa fotogrāfiju, daži rokās turēja plakātus ar uzrakstiem «Balso par Vienotību - Vienotība zags vairāk», «Vienotība ir nozagusi naudu skolotāju, medmāsu un policistu algām» u.c. līdzīga satura.

LABA biedri tur plakātu «Darbaļaudis - spēks!», redzams arī plakāts «Vienotība = korupcija», savukārt uz mazpazīstamās organizācijas «Latvijas jaunatnes, studentu un sporta arodbiedrība» plakāta vēstīts «Par tradicionālajām ģimenes vērtībām». Bija ļoti daudz vienāda izskata plakātu, dalīja balonus un jaunieši dalīja Saskaņmas centru atbalstošas lapiņas.

Sākoties akcijai, «Saskaņas» biedri uz skatuves skandēja saukli «Valdība zog!» un aicināja to atkārtot sanākušos, kas gan šim aicinājumam atsaucās visai skopi. Skaļāko atbalstu «Saskaņas» deputātu uzrunām pauž LABA biedri, kas sit bungas un svilpj svilpēs.

Protesta akcijas apmeklētāju vidū bija arī pārstāvji no organizācijām Latvijas Jaunatnes, studentu un sporta arodbiedrības un biedrības «Par tradicionālām ģimenes vērtībām. Nākotne».

Tomēr liela daļa Doma laukuma bija tukša, protestētāji aizņēma vien nelielu tā strūri.

Garāmgājēji interesei par notiekoši lielākoties neizrādīja. Doma laukumā sanākušie uzvedās skaļi, bet mierīgi.

Protests pret bankas pārdošanu

«Zādzība, kādas Latvijā nebija kopš deviņdesmitajiem gadiem, - tā var nosaukt Latvijas valdības apstiprināto bankas «Citadele» pārdošanas darījumu,» teikts «Saskaņas» paziņojumā medijiem.

Opozīcija veic vairākas aktivitātes saistībā ar «Citadeles» pārdošanas procesu. «Saskaņa» aicināja deputātus parakstīties par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai apturētu bankas «Citadele» pārdošanu. Tomēr vēl nav izdevies savākt 34 deputātu parakstus, kas nepieciešami sēdes sasaukšanai.

«Saskaņas» pārstāvji arī rosināja parakstu vākšanu portālā «manabalss.lv», lai panāktu bankas «Citadele» akciju pārdošanas pārtraukšanu.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Savukārt deputāts Andrejs Elksniņš (SC) ir vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu sākt kriminālprocesu un pārbaudīt bankas «Citadele» pārdošanas darījumu, kā arī saukt pie kriminālatbildības vainīgās personas. Tāpat Elksniņš arī vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt darījumu. KNAB veiks pārbaudi saistībā ar «Citadeles» pārdošanas darījumu.

Saeima vairākas reizes noraidīja opozīcijas ierosinājumu uzdot valdībai «nekavējoties apturēt» bankas «Citadele» pārdošanu.

Jau ziņots, ka valdība 16.septembrī pēc vairāku stundu lemšanas akceptēja ASV fonda «Ripplewood Holdings» izteikto bankas «Citadele» iegādes piedāvājumu, taču valdības pārstāvji pagaidām atteikušies sniegt sīkāku informāciju par darījuma nosacījumiem, kamēr nav noslēgts līgums. Šo darījumu atbalsta arī otrs «Citadeles» īpašnieks - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kas arī pēc darījuma ar «Ripplewood Holdings» «Citadelē» saglabās 25% bankas akciju.

Komentāri (593)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu