Pēdējos trīs mēnešus var lietot pastmarkas ar lata nominālvērtību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

No 2014.gada oktobra vēl trīs mēnešus apgrozībā būs Latvijas Pasta emitētās pastmarkas ar lata nominālvērtību. Klienti tās sūtījumu apmaksai varēs lietot līdz pat 2014.gada 31.decembrim, TVNET informēja Latvijas Pastā.

Savukārt pastmarkas ar dubulto – lata un eiro nominālvērtību, kas tika izdotas 2013.gadā, – būs izmantojamas arī turpmāk bez termiņa ierobežojumiem.

Atbilstoši Euro ieviešanas kārtības likuma normām Latvijas Pasta izdotās pastmarkas ar lata nominālvērtību no apgrozības tiks izņemtas 2015.gada 1.janvārī, bet klientiem tiks piegādāti visi sūtījumi, kuru apmaksai līdz pat 2014.gada 31.decembrim būs lietotas lata nominālvērtības pastmarkas. Savukārt to pastmarku apgrozības un izmantošanas termiņš, kurās nominālvērtība attēlota gan latos, gan eiro, nav ierobežots. Kopš 2014.gada 2.janvāra līdz ar valsts iestāšanos eirozonā Latvijas Republikā tiek emitētas pastmarkas ar eiro nominālvērtību.

Pastmarkas ar lata nominālvērtību Latvijas Pasts izdeva no 1993. līdz 2013.gadam, kad atjaunotajā Latvijas Republikā nacionālās valūtas statusā atkārtoti tika izmantots lats. 20 gadu laikā Latvijas Pasts izdevis kopumā 533 dažādas pastmarkas miljoniem eksemplāru tirāžā ar atšķirīgu lata nominālvērtību, un liela daļa no tām ne tikai izmantotas sūtījumu apmaksai, bet arī kļuvušas par filatēlistu kolekciju retumiem dažādās pasaules valstīs. Pastmarkas vērtību filatēlistu aprindās nosaka gan to nominālvērtība, gan tirāža, gan tematika un arī pieejamība tirgū.

Savukārt dubultās nominālvērtības pastmarkas Latvijas Pasts izdeva 2013.gadā, laikus sākot gatavoties eiro ieviešanai, un kopumā emitēti 23 pastmarku izdevumi ar dažādu nominālvērtību, kas norādīta kā latos, tā eiro.

Pasts atgādina, ka līdz 2013.gada janvārim izdoto pastmarku nomināls automātiski ir lats, arī tad, ja nav norādīta valūta, savukārt pastmarkas, kuru vērtība izteikta eiro, atpazīstamas pēc simbola €. Uz dubultās nominālvērtības pastmarkām redzamais skaitlis atspoguļo lata vērtību, savukārt eiro vērtība attēlota gan ar skaitli, gan € simbolu.

Laikā no 2014.gada janvāra līdz oktobrim, sākot emitēt eiro nominālvērtības pastmarkas, Latvijas Pasts kopumā izdevis jau 29 jaunas eiro nomināla pastmarkas, bet līdz gada beigām plānots izdot vēl septiņas pastmarkas.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 17.oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu