Pēdējos mēnešos dāsni ziedotāji bijuši teju visiem politiskajiem spēkiem (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Visdāsnākie ziedotāji bijuši partijām «Zaļo un zemnieku savienība» (ZZS), «Saskaņa», «Vienotība» (V) un «Vienoti Latvijai», liecina sabiedrības par atklātību «Delna» veiktais ziedotāju apkopojums.

Kā informēja «Delna» direktors Gundars Jankovs, ZZS pēdējos četros mēnešos saņēmusi ziedojumos 662 701 eiro, «Vienotība» - 378 171 eiro, «No sirds Latvijai» - 362 261 eiro, «Saskaņa» - 292 359 eiro un «Vienoti Latvijai» - 262 903 eiro.

Analizējot datus tikai par 20 katras partijas dāsnākajiem ziedotājiem, šādi lielākos ziedojumus saņēmušas šobrīd Latvijā pie varas esošās partijas - ZZS lielie sponsori saziedojuši 256 048 eiro, bet «Vienotībai» - 199 812 eiro.

Jankovs norādīja, ka daudz neatpaliek arī jaundibinātās partijas - arī tām ir izdevies piesaistīt ziedotājus, kuri bijuši īpaši dāsni. Starp lielākajām ziedojumu saņēmējām no jaunajiem politiskajiem spēkiem ir «No sirds Latvijai» ar 224 700 eiro lielo sponsoru ziedojumiem un «Vienoti Latvijai» ar 191 475 eiro lielo sponsoru ziedojumiem, kas pietuvojas vai pat pārspēj pie varas esošās partijas. Kā nākamie lielo ziedojumu saņēmēji ir «Latvijas attīstībai» - 163 946 eiro - un «Saskaņa» - 144 010 eiro.

Partijas, kuru kases papildinātas ar būtiski mazākām summām no personām, kas atļāvušās būt īpaši dāsnas, ir «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) - 94 981 eiro, Latvijas Krievu savienība (LKS) - 70 449 eiro, Latvijas Reģionu apvienība (LRA) - 51 133 eiro - un Jaunā konservatīvā partija - 9 675 eiro.

Kā atzīmē «Delna», ja vērtē, cik lielu pienesumu jeb īpatsvaru partijas kopējā kasē konkrētajā laika posmā atstājuši šie 20 lielie ziedotāji, situācija mazliet mainās - tieši jaunās partijas ir visatkarīgākās no īpaši dāsniem ziedotājiem. Vislielākā loma lielajiem atbalstītājiem ir partijā «Latvijas attīstībai», kur 20 lielākie ziedotāji nodrošinājuši 87% no visiem ziedojumiem. Nākamā ir LRA, kur 20 dāsnākie atbalstītāji nodrošinājuši 76% no visiem ziedojumiem. Daudz neatpaliek arī «Vienoti Latvijai», kur 20 lielākie atbalstītāji ir saziedojuši 73% no visas summas. Jaunās konservatīvās partijas ziedojumos 20 lielāko atbalstītāju īpatsvars partijas kasē ir 67%, savukārt «No sirds Latvijai» - 62%, stāstīja Jankovs.

Partiju lielāko ziedotāju analīze liecina, ka to vidū joprojām dominē uzņēmēji, kas darbojas nekustamo īpašumu, farmācijas, informācijas tehnoloģiju un būvniecības jomā. Tajos atrodami arī lielo zemnieku saimniecību īpašnieki un maksātnespējas administratori, norādīja Jankovs. «Dāsnas summas partijām atvēlējuši arī bijušie vai esošie politiķi, Eiropas Parlamenta vai Saeimas deputāti, kā arī paši kandidāti. Jāņem vērā, ka saskaņā ar politisko partiju finansēšanas ierobežojumiem fiziska persona partijai 2014.gadā var ziedot ne vairāk par 16 000 eiro,» uzsvēra Jankovs.

Lielāko ziedotāju vidū ir virkne cilvēku, kuri ieņem amatus piecos un vairāk uzņēmumos. Amatu skaita ziņā rekordisti ir starp «Vienotības» ziedotājiem, kuru vidū dažs ieņem pat 27 dažādus amatus. Kopumā «Vienotībai» ziedojuši četri uzņēmēji, kas spēj savienot vairāk nekā piecus amatus - Juris Jansons ar pieciem amatiem, Māris Simanovičs ar 20 amatiem, Argods Lūsiņš ar 23 amatiem un Māris Kannenieks ar 27 amatiem. ZZS ziedotāju vidū ir divi uzņēmēji, kuri dāsni ieskaitījuši partijas kasēs lielas summas un kuri ieņem lielu skaitu amatu - Guntis Belevičs ar septiņiem amatiem un Maija Čerņavska ar deviņiem amatiem.

Ziedojumu analīze veikta, izmantojot KNAB partiju finanšu datu bāzē atrodamos datus par lielākajiem ziedotājiem desmit «Kandidatiuzdelnas.lv» analizētajām partijām - «Latvijas attīstībai», «Vienotība», «Vienoti Latvijai», VL-TB/LNNK, LRA, Jaunā konservatīvā partija, LKS, «Saskaņa», ZZS un «No sirds Latvijai».

Ziedojumos saņemtās summas apkopotas par šī gada pēdējiem četriem mēnešiem - no 13.maija līdz 16.septembrim -, taču jāņem vērā, ka tie turpina pieaugt.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu