Jau pusgadu pārbauda iespēju atņemt pilsonību nacionālboļševiku aktīvistam Aijo (37)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) turpina pārbaudi par nacionālboļševiku aktīvistu Benesu Aijo saistībā ar iespēju atņemt viņam pilsonību par brīvprātīgu iesaistīšanos citas valsts militārā organizācijā, pastāstīja PMLP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva.

Vienlaikus pārvalde atkārtoti uzsver, ka saskaņā ar Pilsonības likuma nosacījumiem Latvijas pilsonību var atņemt, ja persona dienē bez Ministru kabineta atļaujas citas valsts bruņotajos spēkos vai militārā organizācijā. Tāpat Latvijas pilsonības atņemšanas gadījumā persona nevar palikt par bezvalstnieku, respektīvi, tai jābūt arī citas valsts pilsonībai.

PMLP jau iepriekš maija beigās bija norādījusi, ka pārbaude turpināsies vēl pāris mēnešus, jo galvenais ir noskaidrot, vai Aijo patiešām nav ieguvis nevienas citas valsts pilsonību un vai Krimas «pašaizsardzības spēki» ir oficiāla militāra organizācija.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas lidostā Drošības policija (DP) sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm 14.maijā aizturēja nacionālboļševiku Benesu Aijo. DP pret Aijo sākusi kriminālprocesu par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, kā arī par aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 16.maijā nolēma Aijo apcietināt. Lēmums tika pārsūdzēts, taču arī apelācijas instances tiesa atstāja spēkā iepriekšējās tiesu instances lēmumu. Rīgas apgabaltiesa 11.jūlijā pārskatīja Aijo iepriekš piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu - un to atcēla.

Kā toreiz aģentūrai LETA pastāstīja zvērināta advokāte Imma Jansone, procesa virzītājs Aijo piemēroja policijas uzraudzību un aizliegumu izbraukt no valsts. Patlaban Aijo noteikts uzturēties viņa deklarētajā dzīvesvietā Rēzeknē.

Aijo martā iesaistījās Krimas «pašaizsardzības spēkos», kur bija pazīstams ar iesauku «Beņa-Antimaidans».

Par Aijo darbībām Ukrainā pārbaudi sāka gan DP, gan PMLP. DP sākusi pārbaudi par Aijo izteikumiem Ukrainā, bet PMLP aprīlī ierosināja pārbaudes lietu par Aijo iespējamo brīvprātīgo iestāšanos citas valsts bruņotajos spēkos vai militārā organizācijā.

PMLP ir jānoskaidro Ministru kabineta noteikumos par Latvijas pilsonības zaudēšanas un atjaunošanas kārtību minētie apstākļi.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu