ECT pasludinājusi 205 spriedumus par cilvēktiesību pārkāpumiem Latvijā (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 1997.gada, kad attiecībā uz Latviju stājās spēkā Eiropas Cilvēktiesību konvencija (ECK), līdz šim brīdim Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pasludinājusi nolēmumus 205 lietās par iespējamiem ECK pārkāpumiem Latvijā, pastāstīja Latvijas pārstāve Eiropas Cilvēktiesību tiesā Kristīne Līce.

Šādi pārkāpumi konstatēti 104 lietās

Šajā skaitā ietilpst arī lietas, kurās puses noslēgušas mierizlīgumu, kā arī lietas, kurās Latvija ir iesniegusi vienpusējo deklarāciju, atzīstot ECK pārkāpumu. Par šiem pārkāpumiem piespriesto kompensāciju kopējais apmērs ir 1 809 639 eiro.

Summā ietilpst arī kompensācijas, kas izriet no ECT apstiprinātiem mierizlīgumiem un Latvijas vienpusējām deklarācijām. Reāli izmaksātā summa ir mazāka, jo ne visi ECT spriedumi, kuros konstatēts ECK pārkāpums, ir stājušies spēkā, informēja Līce.

2011.gadā pasludinātajos ECT spriedumos piešķirtas kompensācijas kopumā par 72 075 eiro, 2012.gadā – 61 000 eiro, 2013.gadā – par 76 000 eiro. «Reāli izmaksātās kompensācijas atbilstošajos gados atšķirsies, jo, piemēram, 2012.gada sākumā tiek izmaksāta kompensācija par 2011.gada pēdējos mēnešos pasludinātajiem spriedumiem,» paskaidroja Līce.

Vislielāko kompensācija - 1 219 664 eiro

Vislielāko kompensāciju ECT piesprieda lietā Vistiņš un Perepjolkins pret Latviju, kur kopējā summa bija 1 219 664 eiro. Tajā ietilpst gan kompensācija par mantiskajiem zaudējumiem, gan ECT piemērotie likumiskie procenti un pārrēķins par inflāciju.

Šajā lietā strīds bija par nekustamo īpašumu atsavināšanu, un visās ECT lietās par īpašumtiesībām kompensācijas ir lielas. Latvijai šī pagaidām ir vienīgā lieta par īpašumtiesībām.

Otra lielākā kompensācija 50 000 eiro apmērā

ir lietā Jasinskis pret Latviju.

Līce gan norādīja, ka salīdzinājums ar citām valstīm nebūtu korekts, jo izmaksāto kompensāciju apmērs ir atkarīgs gan no izskatīto lietu daudzuma, gan no šo lietu būtības.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu