Norāda uz risku par ES prezidentūrai piešķirto līdzekļu prettiesisku izmantošanu lielos apjomos (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts kontrole norāda uz risku, ka Eiropas Savienības (ES) prezidentūrai piešķirtie līdzekļi šogad un nākamgad tiks izlietoti prettiesiski un nelietderīgi vēl lielākos apjomos nekā līdz šim.

Veicot revīziju par 2013.gada valsts budžeta pārskatu, valsts kontrole secinājusi, ka valsts budžeta iestādes 2013.gadā prezidentūras nodrošināšanai ES Padomē piešķirto finansējumu vismaz 276 546 eiro apmērā izlietojušas prettiesiski un pret labas pārvaldības, ekonomikas un efektivitātes principiem.

Revīziju rezultāti liecina, ka par šiem līdzekļiem ir finansēti ar prezidentūru nesaistīti izdevumi. Kopumā pārkāpumi ir konstatēti deviņos no 14 resoriem, turklāt dažos no tiem neatbilstoši veikti izdevumi sasnieguši 33% no kopējā finansējuma.

Kā secinājuši revidenti, komandējumiem, kas nav saistīti ar ES prezidentūras nodrošināšanu, bet ņemot līdzekļus no prezidentūrai piešķirtā budžeta, jau ir iztērēti 37 6733 eiro. Savukārt izdevumi pasākumu organizēšanai, kas nav saistīti ar prezidentūru, tērēti 34 836 eiro.

Vislielākais izdevumu īpatsvars, kuri nav veikti saskaņā ar noteiktajām vadlīnijām saistībā ar ES prezidentūru, bijis Zemkopības ministrijai - 32,9% un Veselības ministrijai - 32,7%. Vismazākais īpatsvars bijis Finanšu ministrijai, Aizsardzības ministrijai un Ārlietu ministrijai, kam šādi izdevumi nav sasnieguši pat 1% no kopējā budžeta.

Valsts kontrole brīdina, ka pastāv augsts risks, ka šogad un nākamajā gadā šāds prettiesisks un nelietderīgs līdzekļu izlietojums varētu būt vēl lielākos apmēros, jo valdībā šā gada maijā apstiprinātie grozījumi Latvijas prezidentūras ES Padomē budžeta veidošanas vadlīnijās paplašina iespējas veikt izdevumus, kas nav tieši saistīti ar Latvijas prezidentūras organizēšanu.

Kā ziņots, Latvijas prezidentūras ES Padomē būs nākamā gada pirmajā pusgadā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu