Šodien notiks Dombrovska uzklausīšana EP. Skaties tiešraidi TVNET! (67)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst.15.30 pēc Latvijas laika notiks pašreizējā Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Valda Dombrovska (V/ETP) uzklausīšana Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta amatam eiro un sociālā dialoga jautājumos. Dombrovska uzrunu tiešraidē varēs vērot portālā TVNET.

EP komitejas vērtēs kandidāta zināšanas un kompetenci piešķirtajā atbildības jomā, un pēc visu komisāru intervijām EP būs jālemj, vai atbalstīt EK sastāvu kopumā. Lai gan EP var balsot tikai par visu EK sastāvu kopumā, negatīvs vērtējums par kādu kandidātu var novest pie šī kandidāta atsaukšanas un aizvietošanas ar citu. Plānots, ka EP par jauno EK balsos 22.oktobrī plenārsesijā Strasbūrā.

Pirms uzklausīšanas komisāra amata kandidātam rakstiski jāatbild uz pieciem EP deputātu jautājumiem, savukārt par kandidāta portfeli atbildīgā EP komiteja vada trīs stundas garu jautājumu un atbilžu sēriju, kuras laikā tiek vērtētas kandidāta vispārējās zināšanas un kompetence ar portfeli saistītajos jautājumos.

EP deputāts Andrejs Mamikins («Saskaņa») iepriekš prognozēja, ka Dombrovska personība un paveiktais Latvijas premjerministra amatā EP uzklausīšanā izraisīs virkni jautājumu.

Viņš norādīja, ka EP sociāldemokrātu galvenie jautājumi būs saistīti ar Dombrovska sievai Ārijai Dombrovskai un viņa bijušās padomnieces vīram Indulim Bukanam piederošo firmu «Land Development». Tāpat viņš norādīja, ka Dombrovskis, būdams Latvijas premjerministrs, nevēlējās «nekādu sociālo dialogu».

«Saistībā ar to, ka viņš ir iespējamais viceprezidents, kurš būs atbildīgs par sociālo dialogu, tas ir viens no jautājumiem, kuru mēs viņam prasīsim. Protams, tiks runāts arī par separātiskajiem, citādi tos nevaru nosaukt, izteikumiem par Katalonijas atdalīšanos no Spānijas. Šo frāzi var attaisnot kā neveiklu komunikāciju, taču tā aizvainoja vairākus EP deputātus, ne tikai no mūsu sociāldemokrātu grupas. Viņš joprojām pats par šo jautājumu nav izteicies. Tas ir nopietni,» uzskata Mamikins.

Savukārt EP deputāte Iveta Grigule (ZZS) aģentūrai LETA atzina, ka lūgusi viņas pārstāvēto Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropas grupu (EFD) un tās līderi Naidželu Faridžu saudzēt Dombrovski viņa uzklausīšanas procedūrā EP.

«Esmu lūgusi Dombrovska kungu nemocīt, jo viņš ir labākais šobrīd pieejamais Latvijas kandidāts. Neskatoties uz to, ka pati esmu Dombrovski daudz kritizējusi, pašlaik viņu tiešām objektīvi vērtēju kā labāko iespējamo variantu Latvijai. Ja nebūtu Dombrovska, viņa vietā nāktu ne tādi,» izteicās Grigule.

Visas EK kandidātu uzklausīšanas, tostarp Dombrovska, tiks pārraidītas tiešraidē EP tīmekļa vietnē.

Jau ziņots, ka EK nākamais prezidents Žans Klods Junkers paziņojis par komisāru portfeļu sadalījumu jaunajā komisijā, kurā Dombrovskim ticis viens no viceprezidenta amatiem.

No sešiem viceprezidentu amatiem četri tikuši bijušajiem premjeriem - Dombrovskim, Jirki Katainenam (Somija), Andrusam Ansipam (Igaunija) un Alenkai Bratušekai (Slovēnija), pārējie divi amati tikuši Kristalinai Georgijevai no Bulgārijas un Fransam Timmermansam no Nīderlandes.

Dombrovskim līdz ar EK viceprezidenta amatu uzticēta atbildība par Eiropas Savienības eiro un sociālā dialoga nozari.

Kā viceprezidents eiro un sociāla dialoga lomā Dombrovskis cieši sadarbosies ar citiem viceprezidentiem. Savā atbildības jomā viņš vadīs un koordinēs darbu ar vairākiem komisāriem - ekonomikas, finanšu, nodokļu un muitas politikas komisāru Pjēru Moskovisī, nodarbinātības, sociālo lietu, kvalifikācijas un darbaspēka mobilitātes komisāri Marianni Teisenu, finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisāru Džonatanu Hilu, iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu nozares komisāri Elžbetu Beņkovsku, reģionālās politikas komisāri Korinu Krecu un tieslietu, patērētāju aizsardzības un dzimumu vienlīdzības komisāri Veru Jourovu.

Dombrovska kabinetu varētu vadīt bijušais Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisāra Olli Rēna biroja pārstāvis Taneli Lahti.

«Lahti tiek plānots kā potenciālais kabineta vadītājs,» atzina Dombrovskis, piebilstot, ka par pārējo kabineta sastāvu darbs vēl turpinās.

«Bet tajā noteikti būs arī Latvijas pārstāvji,» piebilda deputāts.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu