Netīšām atklāj sapuvušas nesošās sijas Darba inspekcijā un Nodarbinātības valsts aģentūrā (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google Maps

Restaurējot Valsts darba inspekcijas (VDI) un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) ēkas Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 38 k-1, balkonus, būvnieki atklājuši, ka ēkas sienās nopuvušas vairākas nesošās sijas un pastāv citas nepilnības, kas apdraud cilvēku dzīvību un veselību, liecina Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais ziņojums valdībai.

Ministrija šodien plāno lūgt valdībai piešķirt līdzekļus 77 994 eiro apmērā, lai segtu papildu izdevumus, kas saistīti ar balkonu un dzegas remontdarbiem, pārseguma siju protezēšanu, grīdas seguma nomaiņu un kosmētisko remontu iekštelpās. Pašas ministrijas budžetā brīvu līdzekļu šim mērķim neesot.

«Neveicot šos renovācijas un remontdarbus, ir iespējami draudi cilvēku, kas strādā vai pārvietojas gar ēku, dzīvībai un veselībai,» norāda ministrijas pārstāvji.

Ministrijas speciālisti jau 2013.gada vasarā konstatēja nepilnības minētās ēkas stāvoklī, bet toreiz norādīja tikai uz nepilnībām ēkas fasādē un balkonos, sakot, ka tie ir ļoti sliktā stāvoklī un apdraudot ēkā strādājošo un garāmgājēju dzīvību un veselību.

Ņemot vērā minēto, valdība vienojās VSIA «Šampētera nams» valstij dividendēs izmaksājamo 2012.gada peļņas daļu 24 000 latu apmērā neiemaksāt valsts budžetā, bet izlietot minētās ēkas fasādes remontam.

Valdībā iesniegtajos dokumentos LM speciālisti skaidro, ka ierobežotā finansējuma dēļ tika pieņemts lēmums projektu īstenot posmos, 2014.gadā veicot tikai bīstamo balkonu renovāciju. Līgums ar būvnieku noslēgts vien šā gada jūlijā, bet praktiskie darbi sākti augustā.

Veicot balkonu atsegšanu, būvnieki sienā zem balkona konstatējuši nopuvušas nesošās sijas un metāla konstrukcijas, kuras skārusi korozija, un dažas pilnībā korodējušās.

Būvsapulcē 3.septembrī eksperti norādījuši, ka, neatsedzot sijas iekštelpās, nav iespējams konstatēt, cik tālu nesošās sijas ir sapuvušas, taču, ņemot vērā atsegumā redzamo un apzinoties, ka uz balkoniem nav bijusi hidroizolācija, atrašanās telpās, kas atrodas pie balkoniem, ir bīstama.

Drošības nolūkos darbinieki no četriem kabinetiem, kas atrodas pie balkoniem, pagaidām pārvietoti uz citām telpām tai pat ēkā.

Vēlāk vienā no kabinetiem speciālisti veikuši grīdas atsegšanu, konstatējot, ka sijas grīdā ir daļēji satrupējušas un nepilda savas funkcijas, proti, nestspēju. Savukārt pieaicinātais būveksperts norādījis, ka objekts atrodas avārijas stāvoklī, nekavējoties veicama darbinieku evakuācija un steidzami nepieciešams veikt objekta avārijas mezglu izbūvi.

Tāpat eksperti norādījuši uz avārijas stāvokli, kādā atrodas ēkas dzega. Tai vietām nokritis vai atsists apmetums, vairākās vietās dzegas veidojumam ir redzamas atklātas plaisas, sadrupuši ķieģeļi, vietām apmetums kopā ar ķieģeļa gabaliem jau ir atdalījies un draud uzkrist gar ēku ejošajiem gājējiem.

LM skaidro, ka iepriekš dzegas stāvokli nebija iespējams korekti fiksēt, jo projektētājiem un konstruktoriem bez sastatņu uzstādīšanas nebija iespēju apsekot balkonus un no balkoniem redzamos ēkas elementus no ārpuses.

Ar LM valdījumā esošo nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldīšanu, tostarp VDI un NVA īpašumu, nodarbojas «Šampētera nams». LM ir valsts kapitāla daļu turētāja uzņēmumā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu