SAB neprognozē, vai tieslietu ministram būs pielaide noslēpumam (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atturas komentēt, vai līdz jaunās valdības apstiprināšanai paspēs izvērtēt pašreizējā tieslietu ministra Gaida Bērziņa (VL-TB/LNNK) atbilstību augstākās kategorijas valsts noslēpuma pielaides saņemšanai.

Bērziņa pārbaudi likuma prasībām pēc nepieciešamās dokumentācijas saņemšanas SAB sāka 10.septembrī un tā tiks pabeigta normatīvajos aktos noteiktajos termiņos, pastāstīja SAB pārstāve Iveta Maura.

Maura uzsvēra, ka pārbaudes kārtība un termiņi ir noteikti Ministru kabineta apstiprinātajā normatīvajā aktā, kas ir klasificēts. SAB pārbaudi veiks atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

SAB atgādina, ka tikai atsevišķos gadījumos pārbaudes laiks ilgstot vairākus mēnešus - tad, ja iegūtā informācija prasa papildu pārbaudi un analīzi.

SAB arī informē, ka attiecībā uz jaunievēlētās Saeimas deputātiem, kuriem ir spēkā esoša speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam un par kuriem netiks saņemta papildus pārbaudāma informācija, jaunas pārbaudes procedūru birojs nesāks.

SAB vajadzēja vairākus mēnešus, lai izlemtu, ka pielaide nepienākas Bērziņa partijas biedriem - bijušajai tieslietu ministrei Baibai Brokai un pašreizējam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam (VL-TB/LNNK).

Broka un Naudiņš SAB lēmumus pārsūdzēja ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram. Ģenerālprokurors SAB lēmumus nemainīja. Broka atkāpās no amata, bet Naudiņš ir pārvēlēts 12.Saeimā un darbu nolēmis turpināt parlamentā.

Likumā par valsts noslēpumu minēti septiņi argumenti, kāpēc pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem personai tiek liegta.

Pielaide, piemēram, nepienākas personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu. 50% gadījumu tieši šī norma minēta kā iemesls pielaides neizsniegšanai. Tā tas bija arī Brokas un Naudiņa gadījumā.

Specdienesti pārbaudāmajām amatpersonām nav tiesīgi atklāt faktus, kas konstatēti pārbaudē un ir par iemeslu pielaides atteikšanai.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu