Latvijā dienaskārtībā nav jautājums par viendzimuma attiecību reģistrēšanu (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tieslietu ministrijas dienaskārtībā patlaban jautājums par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju, sekojot kaimiņvalsts Igaunijas piemēram, nav aktuāls, pastāstīja tieslietu ministra Gaida Bērziņa (VL-TB/LNNK) preses sekretāre Inese Auniņa.

Kā skaidroja ministra pārstāve, Latvijas Satversmē ir skaidri definēts, kas valstī tiek saprasts ar laulību, proti, vīrieša un sievietes savienība. Tādējādi pašreiz Tieslietu ministrija neatbalstītu Latvijas sekošanu Igaunijas piemēram ļaut reģistrēt viena dzimuma civilas partnerattiecības.

Tieslietu ministrija patlaban nodarbojoties tieši ar tradicionālās laulības popularizēšanu. Kā piemēru popularizēšanai Auniņa minēja laulības noslēgšanas procedūras atvieglošanu, piemēram, paredzot tiesības laulību noslēgt arī pie zvērināta notāra, ne tikai baznīcā vai dzimtsarakstu nodaļā.

Jau ziņots, ka Igaunijas parlaments 9.oktobrī pieņēma pretrunīgi vērtēto partnerattiecību likumu, kas ļauj reģistrēt gan abu dzimumu, gan viena dzimuma civilas partnerattiecības, vēsta sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Par jauno likumu nobalsoja 40 deputāti, pret - 38, savukārt desmit atturējās.

Likums paredz, ka cilvēki, kuri dzīvo kopā neprecējušies, varēs reģistrēt savas partnerattiecības un līdz ar to noregulēt savstarpējās juridiskās attiecības. Atbilstoši likumprojektam savu kopdzīvi varēs reģistrēt arī viendzimuma pāri. Likums iekļauj visu reģistrācijas procesa norisi, reģistrēto civilpartneru tiesības un pienākumus, kā arī pamatojumus partnerattiecību reģistrācijas izbeigšanai. Partnerattiecību līgumam ir jābūt notāra apstiprinātam. Līgumā raksturotās īpašumtiesības tiks iekļautas reģistrā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu