Balsu pirkšanas lietas saistītas vairāk nekā ar divām partijām (41)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Drošības policija strādā šobrīd kopumā ar sešiem kriminālprocesiem, kas ierosināti par balsu pirkšanu. Tās ierosinātas ne tikai saistībā ar ceturto sarakstu un Latgali, bet arī pārkāpumiem, kas saistīti ar citu partiju sarakstiem, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto». Tas ir vairāk nekā par divām partijām, kuru vārdi izskanējuši publiski («Vienotība» un «No sirds Latvijai»).

Visvairāk iespējamo nelikumību fiksēts Latgalē, bet ne tikai – tādas bijušas arī Kurzemē, Vidzemē, faktiski – visā Latvijā. Latgalē ne viens vien atklāj, ka Latgalē balsu pirkšana esot visai ierasta lieta. Tomēr šoreiz vairāk strādāts tieši viena saraksta labā.

Drošības policija apliecina – tik daudz informācijas par iespējamu balsu pirkšanu kā šogad iepriekšējos gados nav saņemts. Un raksturs visur līdzīgs. «Vienojošs elements ir tas, ka kādi cilvēki vienojas ar citiem, savāc vienkopus daudz dažādu cilvēku un ar transportlīdzekļiem nogādā noteiktā reģionā, kur viņi balso par noteikto partiju, tad tiek atrādīti neizmantotie vēlēšanu biļeteni un pēc tam tiek samaksāts. Naudā vai graudā – tas atkarīgs no katra konkrēta gadījuma,» raidījumam «De facto» saka Drošības policijas priekšnieka vietnieks Juris Leitietis.

Informācija par balsu pirkšanu 4. saraksta labā atklātībā nonāca brīdī, kad sašutuma pilnu vēstuli «Vienotības» partijas biedriem izsūtīja viļānietis un deputāta kandidāts Juris Vidiņš.

Viņš uzskata, ka partija varēja mēģināt novērst vismaz daļu no pārkāpumiem, jo atsevišķi signāli bijuši jau pirms vēlēšanām. Piemēram, viņa kolēģi saņēmuši zvanus ar aicinājumu balsot par Zaķi un par to arī solīta nauda. Tomēr reakcijas nav bijis. «Es par šiem gadījumiem darīju zināmu partijas birojam. Es pat nosaucu telefona numuru, no kura bija zvanīts, ka Zaķis paaugstināšot bērnu pabalstus. Un par gaidāmo balsu pirkšanu es ziņoju birojam un arī [Artim] Kamparam.»

Tomēr «Vienotība» nereagējusi. «Vienotības» ģenerālsekretārs Artis Kampars «De facto» saka: «Darījām, reaģējām, tikai jautājums – ko tur darīt. Šādi signāli ir. Uz ko mēs ar Vidiņu vienojāmies, ka jautājums tiks skatīts valdē, ka personas, par kurām norādīts, ka šīs aizdomu ēnas krīt, viņas tiks pārjautātas. Bet tas tiešām bija dienas trīs pirms vēlēšanām, kurā tajā pēdējo dienu ļoti aktīvajā apritē šādas iespējas nebija, jo Zaķa kungs atradās Latgalē visu laiku.» Dzintars Zaķis saka – Kampars neko nav pateicis un viņš neko nav zinājis.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu