KNAB aizdomas: tirgotas slimības lapas tiesnesei un izraidītam ārvalstniekam (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: belorusija.lv/LTV

Vairākās skaļās tiesu prāvās novērota ilgstoša apsūdzēto slimošana, kas rada aizdomas par mēģinājumu novilcināt lietu, tad tagad ir pamats runāt, ka šādu praksi piekopj paši tiesneši. KNAB aizdomās par krāpšanu un dokumentu viltošanu tur arī Jūrmalas tiesas tiesnesi Tatjanu Bormani. Par iespējami nepamatotu slimības lapas prasīšanu Bormane bargi sodīta jau pašā izmeklēšanas sākumā, jo atstādināta no tiesneša pienākumiem uz nezināmu laiku. Tiesnese intervijā «Nekā personīga» noliedz savu vainu notikušajā.

ZZS Saeimas vēlēšanu kandidātei kardioloģei Ingunai Rožkalnei Žuburei vēlēšanu naktī prieku par partijas panākumiem aizēnoja iepriekšējo dienu notikumi. KNAB viņas pacientu acu priekšā divas dienas pirms vēlēšanām kardioloģi aizveda uz izmeklēšanas izolatoru. Vēl pēc dienas prese ziņoja par KNAB aizturētu ārstu grupu saistībā ar iespējams viltotu slimības lapu izrakstīšanu. Rožkalne-Žubure bija vienīgā ārste, kuru nosauca vārdā. Ārste Saeimā neiekļuva, un partija nesteidzās viņu tūlīt svītrot no biedru rindām.

Augurs Brigmanis, LZS priekšsēdētājs: «Cilvēks aktīvi piedalījās kampaņā un aktīvi iesaistījās ar uzstādījumiem, idejām, viedokļiem nāca klajā ZZS kongresā, tā ka nu zināmā mērā bija pārsteigums tā informācija, kas par viņu parādījās.»

Ārstes Ingunas Rožkalnes-Žubures prakses vieta ir Jūrmalā, sanatorijā «Belorusija». Kabinetā, no kurienes pagājušajā nedēļā kardioloģi aizveda KNAB darbinieki joprojām stāv priekšvēlēšanu plakāts ar tobrīd vēl smaidošo ZZS vēlēšanu kandidāti. Viņa KNAB sāktajā kriminālizmeklēšanā saskata politisku zemtekstu.

Ārste sakās neko nezinām

Inguna Rožkalne-Žubure, kardioloģe: «Tas bija šoks man, jo tajā dienā vērsos pie Ārstu biedrības un prasīju kaut kādu profesionālu aizstāvību, jo es šajā lietā neesmu nekas! Ienāca manā kabinetā, uztaisīja šovu un, tā kā es biju ZZS sarakstā, mans vienīgais vārds tika izpausts dienu pirms vēlēšanām.»

Ārste atsakās apstiprināt savu pacientu vārdus, taču «Nekā personīga» zināms, ka izmeklēšana sākta par Jūrmalas tiesnesei Tatjanai Bormanei izrakstīto slimības lapu. Ar to tiesnese pagarināja savu atvaļinājumu par 11 dienām.

Svetlana Beļajeva, Jūrmalas pilsētas tiesas priekšsēdētāja: «Tiesnese Bormane bija atvaļinājumā, un viņai bija jābūt darbā 25. augustā, un tajā dienā tiesā tika saņemta informācija, ka tiesnese ir slima un ka viņai ir darba nespējas lapa, un tad tiesa gaidīja, kad tiesnese atgriezīsies ierindā.»

Aizdomas arī par diviem Latvijas kardiologiem un virsmāsu

Bormanes priekšnieci neizbrīnīja tas, ka darba nespējas lapu izdevis kardiologs, nevis, piemēram, ģimenes ārsts, un darbs Jūrmalas tiesā mierīgi ritētu savu gaitu.

Gandrīz vienlaikus ar tiesnesi pie ārstes Rožkalnes-Žubures sāka ārstēties kāds Latvijā ilgstoši dzīvojošs Dānijas pilsonis.

Rožkalne aizsūtīja pacientu uz savu kādreizējo darba vietu Stradiņu slimnīcu, profesora Andreja Ērgļa vadīto Latvijas Kardioloģijas centru. Saistībā ar nepamatotu darba nespējas lapu izdošanu šim Dānijas pilsonim KNAB redzeslokā tagad nonākuši arī divi Kardioloģijas centra ārsti un virsmāsa.

Lāsma Sīle, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste: «Slimnīca ir atsaucīga šo apstākļu noskaidrošanā! Slimnīcā strādā 3000 darbinieku, un šo dažu rīcība, kas nav pieņemama, tai nekādā veidā nevajadzētu ietekmēt visu personālu.»

«Es nesūtu cilvēku uz slimnīcu tāpēc, ka viņam gribas, bet tāpēc, lai pacients ātrāk atveseļotos,» uzsver kardioloģe Rožkalne-Žubure. Viņa noliedz, ka būtu izkārtojusi slimības lapas par samaksu.

NP: «Jūs nepraktizējat savā praksē par naudu sniegt darba nespējas lapas?»

Inguna Rožkalne-Žubure, kardioloģe: «Nē, es tiešām nepraktizēju par naudu izsniegt darba nespējas lapas. Pacienti, kuri nāk pie manis, nonāk caur reģistratūru un apmaksājot vizīti. Viņi šeit nevienam neko nemaksā.»

Čeka par vizīti pie kardioloģes un dokumentu nav

Tomēr mūsu rīcībā ir neoficiāla informācija, ka

tiesnese Bormane nav kārtojusi dokumentus caur sanatorijas reģistratūru un nav atrodams arī čeks par viņas vizīti pie kardioloģes.

Lietā iesaistītās personas min, ka nepamatotās slimības lapas izrakstīšana cena ir 150 eiro.

Tatjana Bormane, atstādinātā Jūrmalas pilsētas tiesnese: «Kā jūs to domājat? Es vērsos pie ārsta, izstāstīju problēmu un ārsts izrakstīja lapu. Neesmu dzirdējusi, ka mūsu valstī var pirkt darba nespējas lapas!»

Pie kardioloģes varējis tikt bez iepriekšēja pieraksta un ārpus rindas, tā sadzīviski savu izvēli paskaidro atstādinātā tiesnese.

Tatjana Bormane: «Es tiešām jutos slikti un arī šobrīd stāvoklis ir tāds, kāds ir. Tāpēc es nejūtos vainīga.»

Tiesnese Bormane specializējās civillietās. Papildus skatīja arī maksātnespējas lietas.
Vērsties pie kardioloģes Rožkalnes pēc slimības lapām gan tiesnesei, gan Dānijas pilsonim ieteica divas Jūrmalas augstas tiesu varas bijušās amatpersonas Irina Bogdanova un Sigita Priede.

Prokurore Bogdanova jau reiz nonāca KNAB uzmanības lokā par kukuļņemšanu, lieta atrodas pirmās instances tiesā. Priedei kukuļošanas lietā ir liecinieces statuss. Bijusī Jūrmalas virsprokurore neslēpj, ka tiesnesei Bormanei ieteikusi Jūrmalā praktizējošo kardioloģi.

Sigita Priede, juriste: «Es viņai ieteicu ārstu, ko es varu ieteikt arī jums, jebkuram. Uzskatu, ka tas nav nekāds noziegums, pilnīgi parasta ikdienišķa lieta.»

NP: «Jūs neteicāt, ka pie šī ārsta var vērsties par zināmu samaksu?»

Sigita Priede: «Noteikti ne, noteikti ne.»

Pērn anulēts 33 slimības lapas

Kukuļdošanas faktu izmeklē KNAB, bet ārsta darbu izvērtē Veselības inspekcija. Tā pērn anulējusi 33 slimības lapu.

Valentīna Berga, Veselības inspekcijas Veselības aprūpes kvalitātes kontroles nodaļas vadītāja: «To par sērgu nosaukt nevar. Visā valstī dienā izsniedz apmēram 1000 darba nespējas lapu. Tā nav sērga.»

Nav aprēķinu, cik daudz valsts iztērē par nepamatoti izsniegtām tā dēvētajām B darba nespējas lapām. Likumdevējs pēdējā laikā to saņemšanas kārtību ir padarījis stingrāku. Piemēram, viens ārsts vairs nevar atkārtoti izdot lapu ar to pašu diagnozi. Bet tiesām kā attaisnojošs sēdes kavējuma iemesls der tikai ārsta parakstīts gultas režīms.

Aija Barča, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja (ZZS): «Likumā ierakstīt, ka aizliegts tirgot slimības lapas, mēs tā parasti nedarām. Bet tā acīmredzot ir nepatīkama radoša pieeja.»

Bez pamatīgiem pierādījumiem no amata neatceltu

Tiesnešus amatā ieceļ uz mūžu, un likums tos sargā no nepamatotas vajāšanas. Tikai pret tiesnešiem kriminālprocesus rosina augstākā likumību uzraugošā amatpersona – ģenerālprokurors. Ir grūti iedomāties, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers izšķirtos pakļaut atstādināšanai tiesnesi uz nezināmu laiku, ja lietā nebūtu pierādījumu, kas norādītu uz Temīdas sardzes iespējamo vainu.

Uz visa tiesnešu pārkāpumu fona Bormanes attiecību kārtošana ar ārsti nebūtu pamanīta, ja vien tiesībsargi nebūtu uz pēdām kādam Dānijas pilsonim, kam draud izraidīšana no mūsu valsts un kam mūsu ārsti bija vajadzīgi, lai izvairītos no soda. Tomēr tas nelīdzēja, jo šobrīd viņš atrodas apcietinājumā. Jaunnedēļ KNAB sola nākt klajā ar plašāku informāciju.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu