No britiem iegādātās kaujas mašīnas aprīkos ar moderniem prettanku ieročiem (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No Lielbritānijas iegādātās kāpurķēžu kaujas mašīnas tiks aprīkotas ar vienu no modernākajiem prettanku ieročiem pasaulē - mobilo raķešu sistēmu «Spike», pastāstīja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Prettanku ieroču spēju attīstīšana ir viena no vairākām Aizsardzības ministrijas prioritātēm. Bruņoto spēku rīcībā pašreiz ir vairāku veidu prettanku ieroči, piemēram, «Carl Gustav», «AT4 «un «Spike». Ieroču daudzumu gan AM nedrīkst atklāt, jo tas ir valsts noslēpums.

Galkins apgalvoja, ka mobilā raķešu sistēma «Spike» ir viens no pašiem modernākajiem sava profila ieročiem pasaulē.

«Spike» raķetes ne vien maksimāli efektīvi sasniedz mērķi, bet arī pašas iekārtas piedāvātās iespējas nodrošina ļoti augstu drošības līmeni sistēmas apkalpei, stāstīja Galkins. «Spike» iebūvētā datu pārraides sakaru funkcija starp raķeti un vadības palaišanas iekārtu ļauj iekārtas operatoriem palikt pretiniekam neredzamiem un neaizsniedzamiem, tajā pašā laikā saglabājot pilnīgu kontroli pār izšautajām raķetēm.

Iepriekš valdībā, apstiprinot kājnieku brigādes mehanizācijas projektu, tika pieņemts lēmums arī par papildu prettanku ieroču iegādi. No britiem iegādājamās kaujas mašīnas «Scimitar» plānots aprīkot ar prettanku ieročiem, tostarp «Spike». Turklāt šīs kaujas mašīnas varēs pārvadāt arī prettanku ieročus un to apkalpes, norādīja Galkins.

Septembrī tika parakstīts līgums starp Latviju un Lielbritāniju par mazlietotu un atjaunotu kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljona eiro vērtībā. Pagaidām vēl AM meklē atbilstošākos risinājumus, kas nepieciešami, lai veiktu bruņumašīnu modernizāciju ar papildu ieroču sistēmām, tostarp prettanku ieročiem, komunikācijas iekārtām, uguns vadības sistēmām un citiem elementiem. Pašreiz eksperti analizē atbilstošākos risinājumus, pēc kuru izvēles tiks veikts iepirkums.

Patlaban ir pāragri nosaukt modernizācijas kārtas izmaksas. Paredzams, ka šis darbs tiks pabeigts gada laikā, norādīja Aizsardzības ministrijā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu