Straujuma: Jaunās valdības ministru amata kandidātus SAB varētu pārbaudīt jau pirms apstiprināšanas (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Potenciālos kandidātus uz ministru portfeļiem jaunajā valdībā Satversmes aizsardzības birojs (SAB) varētu virspusēji pārbaudīt jau pirms viņu apstiprināšanas amatā, šorīt Latvijas Radio izteicās Ministru prezidenta Laimdota Straujuma (V), kurai, iespējams, tiks uzticēta arī nākamās valdības veidošana.

Straujuma skaidroja, ka nav lietderīgi ministra amatam virzīt kandidātu, kuram netiks piešķirta pielaide valsts noslēpumam, tomēr iepriekš nav iespējams paredzēt, ka kādam kandidātam SAB varētu nepiešķirt šo pielaidi.

Līdz ar to, ja jaunās valdības veidošana tiks uzticēta Straujumai, viņa lūgs prezidentu prasīt, lai SAB veic priekšizpēti par ministru amata kandidātiem.

«Drošības dienesti nedēļas laikā, protams, nevar pateikt ļoti stingri, bet viņi var pateikt, ka tur var būt problēmas.

Tad labāk uzreiz nomainīt. Ja mēnesi strādā un tad pasaka, ka nav pielaides? Ko tad? Jauns ministrs un atkal jāsāk no jauna,» problemātisko situāciju skaidroja Straujuma.

Pēc viņas domām, šāda rīcība vis nenozīmētu, ka valsti vada drošības dienesti. «Drošības dienestiem ir sava informācija, un cilvēkiem, kuri gatavojas kļūt par ministriem, ir jāsaprot. Es domāju, ka daudzi arī saprot, kāpēc nav šīs pielaides,» skaidroja premjerministre.

Kā ziņots, diviem ministriem no nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK - bijušajai tieslietu ministrei Baibai Brokai un pašreizējam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam - SAB nepiešķīra augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Šādi lēmumi rosināja uz diskusiju par pielaides piešķiršanas kārtību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu